Noen av båtene menneskesmuglere har brukt til å sende migranter over Atlanterhavet fra Afrika til Kanariøyene. Foto: REUTERS /Borja Suarez/ NTB

Fredag gjennomførte spansk politi en storaksjon mot menneskesmuglere i Puerto Rico på Gran Canaria. Nesten 50 er pågrepet. Etterforskningen pågår for fullt.

Puerto Rico er kjent som et svært populært reisemål for norske pensjonister på langtidsferie. Mange nordmenn eier bolig her, og de fleste av byens servitører behersker norsk i varierende grad.

Men nå preges paradiset av migrantstrømmen, som er gjort mulig av menneskesmuglere som også smugler narkotika.

27 personer er til nå pågrepet i en rekke tungt bevæpnede aksjoner på Gran Canaria. 17 personer er varetektsfengslet på Gran Canaria.

De involverte er mistenkt for å stå bak smugling av irregulære migranter i båter til Kanariøyene.

Aksjonen begynte på fredag, da det nasjonale politiet slo til mot flere bedrifter og boliger i Mogán sørvest på øya.

Tungt bevæpnede styrker tok seg inn i to frisørsalonger, et reisebyrå og flere leiligheter i Arguineguín, Puerto Rico, Playa del Cura og Motor Grande.

Samtidig er 15-20 personer pågrepet på fastlandet. De to aksjonene knyttes sammen.

I aksjonene har både marokkanske statsborgere, personer fra Marokko som har spansk statsborgerskap og italienere blitt pågrepet.

Siden høsten 2020 har det ankommet 30.000 migranter i båt fra Afrika til Kanariøyene. 7000 sitter fortsatt i midlertidige leirer på øygruppen. Det har vært flere tilfeller av bråk, uro og kriminalitet begått av migrantene.

Siden migrantbølgen startet i fjor høst anslås det at over 650 migranter har mistet livet i forsøket på å nå Kanariøyene. Flyktningorganisasjonen Caminando Fronteras anslår derimot at 1851 mennesker har mistet livet.

Ifølge en rapport som fra den spanske flyktninghjelpen CEAR er det en kombinasjon av pandemi, strengere grensekontroll andre steder i Europa og konflikter i land som Senegal og Mali som har gjort denne ruten mer aktuell for migrantene, til tross for farene involvert.

En billett i de livsfarlige småbåtene koster rundt 2000 euro, litt over 20.000 kroner.

Canariavisen

Migrant truet kvinne med sverd på Maspalomas

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.