En provisorisk leir er i ferd med å bli klargjort for migranter i Las Palmas den 30. november 2020. Foto: Javier Fergo / AP / NTB.

Strømmen av ulovlige migranter til Kanariøyene og stansen i transporten til det spanske fastlandet er i ferd med å skape en situasjon av uholdbart press på øygruppen.

I fravær av tilstrekkelige innkvarteringsmuligheter er rundt 9000 migranter i ferd med å flyttes til store leirer, og det har utløst frustrasjon, frykt for deportasjon, protester og problemadferd som sultestreiker og selvmordsforsøk, rapporterer El País.

Now migrants are being moved to large camps – a step that has sparked fears of deportation and heightened frustration. All transfers to the Spanish peninsula have been suspended due to the coronavirus pandemic, meaning migrants are stuck on the Canary Islands. The desperation over this situation led to several protests last week, as well as calls for hunger strikes, acts of self-harm and even suicide attempts. In at least two migrant shelters and one hotel in Gran Canaria, migrants waved signs with messages such as “Death or Europe” and “The Canaries are a prison for migrants.”

Komforten i teltleirene er ikke høy, og en gruppe på 80 migranter som kom til en leir på Tenerife sist fredag, nektet å gå av bussen de kom med før politiet dukket opp, skriver den spanske avisen.

En marokkansk migrant forteller om sin frustrasjon:

“The center in Tenerife is a freezer. And it’s a way of holding us all together in order to deport us to Morocco. We don’t want to go back. Ever,” said Abd Latif, a 24-year-old from Morocco, at a protest last Saturday outside a hotel in the south of Gran Canaria, where they are currently staying. “I studied law in Morocco, then I earned two diplomas, but there is no work there. I invested €4,000 to come here. I can’t go back, do you understand?”

Folk blir gale av ventingen, konkluderer Latif. En 46 år gammel landsmann av ham sier at det er bedre å være i fengsel, for en straffange vet i det minste når han slipper ut.

The news has taken a heavy toll on the migrants, driving some to self-harm. One young man from Morocco cut his leg 27 times with a razor after learning his mother needed a liver operation. “She cried a lot and so did I. I came here for the good of my family, but who is going to cover the costs of the operation now if I continue to be cooped up here?” he asked.

Samtidig oppstår det gnisninger mellom migrantene og lokalbefolkningen:

The shelters in the archipelago have an open-door policy, meaning migrants are free to enter and leave at will. But in Las Palmas de Gran Canaria, one school sheltering migrants has turned more into a prison, with many fearing attacks from locals if they go outside.

På Gran Canaria har folk demonstrert mot det massive nærværet av migranter på øya.

Spanias regjering ønsker å rydde opp i situasjonen, men deportasjonene er få og langsomme, og holder ikke tritt med tilstrømningen. Slik gjøres øygruppen om til en trykkoker.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.