Dakhla i Vest-Sahara. Foto: YoTuT / Wikimedia Commons.

Et viktig knutepunkt for den illegale mennesketrafikken fra Afrika til Kanariøyene er havnebyen Dakhla i Vest-Sahara, som i årtier har vært okkupert og administrert av Marokko.

Herfra legger et økende antall migranter ut på havet i smuglerbåter med kurs for Kanariøyene 400 kilometer unna til tross for et betydelig politinærvær, rapporterer El País fra Dakhla. Der treffer den spanske storavisen mange ungdommer med ryggsekker som planlegger å dra.

Hittil i år er mer enn 18.000 ulovlige migranter kommet til den spanske øygruppen, hvor de blir værende fordi spanske myndigheter ikke vil incentivere til mer innvandring ved å transportere dem til fastlandet av Spania. Slik er Arguineguín på Gran Canaria gjort om til et slags spansk svar på den italienske øya Lampedusa.

Many migrants have been relocated in facilities provided by the military and in empty hotels, even as the central government refuses to transfer them to the mainland to prevent a pull effect.

Folk i Dakhla er ikke i tvil om at politiet ser gjennom fingrene med den illegale mennesketrafikken ut fra byen:

There is a constant presence there of police, gendarmes and military personnel in uniform, besides numerous secret agents and informers. This begs the question of why nothing is done to stem the flow of illegal migration from its coast.

“It is obvious that they don’t want to,” says a local resident speaking on condition of anonymity. “Sometimes they’ll arrest someone just to show Spain and Brussels that the millions of euros in subsidies they’re sending to stem migration are good for something.”

Det ville ikke ha vært vanskelig å stanse trafikken:

Dakhla is a narrow strip of land jutting out into the sea with only one access point and no more than four kilometers across at its widest point. This should make it especially easy to control comings and goings. There are two Royal Gendarmerie posts and one police post.

Det korrupte politiet gjør altså sitt til at Dakhla er blitt den nye porten for illegal migrasjon fra Afrika til Europa.

Akkurat som i Libya er det mulig å oppholde seg lenge og arbeide i påvente av en sjanse til å komme seg med en smuglerbåt:

Unlike other parts of Morocco, in Dakhla it is easier to find work, either in the fishing industry, refrigerated fish products or in tomato greenhouses. Some migrants work here to earn money and wait for their chance to undertake the journey. Besides Moroccan citizens, many people from sub-Saharan countries including Côte d’Ivoire, Guinea-Conakry and Senegal are also here, waiting for their chance.

Spørsmålet som reises, er hvor mange migranter spanske myndigheter kan holde igjen på Kanariøyene uten at situasjonen kommer ut av kontroll – samt hvor effektivt Spanias regjering kan legge press på Marokko for at landet skal påse at det skjer en reell kontroll med havnene for utfart til Kanariøyene.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.