Migranter er kommet til havnen i Arguineguín på Gran Canaria den 1. desember 2020. Foto: Javier Fergo / AP / NTB.

Flere migranter som kommer sjøveien til Kanariøyene, kan fritt reise videre derfra til det spanske fastlandet og videre til andre europeiske land. Det sier Jose Luis Guedes, som er generalsekretær i politifagforeningen SUP på Kanariøyene, til AFP.

Bakgrunnen er at migranter som kommer ulovlig til øygruppen, etter spansk lov ikke kan holdes tilbake mot sin vilje i mer enn 72 timer før identifisering, går det frem av en AFP-melding som er offentliggjort i The Local.

Dersom de ikke er identifisert innen den tid, har de fritt leide. Mange av dem har sine reisedokumenter i behold, forteller Guedes. Dermed kan de ganske enkelt reise fra Kanariøyene med fly til Spanias fastland eller andre europeiske destinasjoner.

«They go to France, Belgium, Germany which is their real destination,» he explained.

«They don’t want to stay in the Canary Islands, it’s just a stepping stone.»

Dette bekreftes også offisielt av Hana Jalloul, som er spansk underminister for migrasjonsspørsmål. Til tross for at de fleste som kommer, i prinsippet kan sendes rett tilbake, kan de ikke sjelden reise videre. Noen har familienettverk som hjelper til, sier hun.

AFP har snakket med noen som har lyktes i dette ærendet. En migrant kom seg videre til brødrene sine i Italia fra Gran Canaria, hvor han har en fetter:

After a three-day boat trip from Western Sahara, Mohceine Ait Lamadane reached the Canaries and from there travelled to Italy, taking advantage of a system swamped by arrivals and slowed by the coronavirus.

«I paid 2,000 euros ($2,430) for the crossing,» 23-year-old Lamdane told AFP in late November after disembarking at Arguineguin port in Gran Canaria where Spain’s coastguard drops off migrants picked up at sea.

And barely 10 days later, he was in Italy «with his two brothers», confirmed his cousin Moulay Omar Semlali, 40, who lives in Gran Canaria, the archipelago’s largest island.

It was Semlali who picked him up from Arguineguin, a small fishing port that has in recent months taken centre stage in the crisis, with its temporary camp — that was only set up to process migrants and run virus tests — completely swamped.

Med de massive ankomstene av migranter og komplikasjonene knyttet til pandemien, har det vist seg vanskelig å overholde 72-timersregelen. Hvis man ikke har fått en utvisningsordre innen den tid, er videre frihetsberøvelse ulovlig.

En dommer har minnet myndighetene om regelen:

In November, a local judge spoke out to remind the authorities that migrants can no longer be held «against their will» beyond the initial 72 hours.

I kaoset som har rådet på Gran Canaria, er det også lett å forestille seg at migranter som har vært holdt igjen på havnen i Arguineguín, uten større vanskeligheter kan ha gått under jorden – ikke minst de som har kontakter på øya, som også kan ha dratt dit ens ærend.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.