Beboere på Kanariøyene planlegger massedemonstrasjoner og streiker i en motreaksjon mot overturisme. Flere medier i USA og Euronews skriver om saken.

Aktivister mener at den uholdbare tilstrømningen av turister ødelegger livene til lokalbefolkningen i ferielandet. I 2023 tiltrakk øygruppen seg 14,1 millioner utenlandske besøkende, noe som er rekord for øygruppen.

En aktivistgruppe på Tenerife har planlagt en sultestreik på grunn av byggingen av to nye hoteller.

Andre forteller at lokalbefolkningen sover i biler og huler på grunn av skyhøye boligpriser, fordi turistoperatørene legger beslag på boligene.

Myndighetene hadde stanset arbeidet med Hotel La Tejita og Cuna del Alma i Puertito de Adeje på Tenerife på grunn av brudd på miljøloven, men byggingen er nylig gjenopptatt.

I dag melder medier at sultestreiken har begynt.

Canarias Se Agota (Kanariøyene utsolgt) planlegger også å avholde demonstrasjoner 20. april på Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote og La Palma under slagordet «The Canaries have a limit» – Kanariøyene har en grense.

Canarias se exhausta (Kanariøyene er utslitt) er en annen sentral gruppe som står bak planene om demonstrasjoner på hele øya.

De ønsker en mer bærekraftig turisme, sier Ruben Zerpa fra Canarias Se Agota:

– Tenerife er en liten øy med begrensede ressurser. Veiene er overbelastet av trafikk, det pågår en nødsituasjon i vannforsyningen, og hotellene er fulle.

Zerpa legger til at turismen har presset opp leieprisene, noe som har gjort det uoverkommelig for mange lokale innbyggere. Han tjener rundt 900 euro og bor sammen med partneren sin, men husleien er 800 euro i måneden.

Det er i Santa Cruz, som ikke engang er en av de dyreste delene av øya, sier han.

Min tragedie, ditt ferieparadis

Airbnb og Booking.com er som en kreftsvulst som spiser opp øya bit for bit, sier Ivan Cerdena Molina:

– Airbnb and Booking.com are like a cancer that is consuming the island bit by bit. Ivan Cerdena Molina, Protestor

En lokal organisasjon sier at øyene kollapser sosialt og miljømessig under presset fra masseturismen.

I en rapport fra Ecologists in Action advares det om at nesten 34 prosent av lokalbefolkningen – nesten 800 000 mennesker – står i fare for å havne i fattigdom eller sosial ekskludering.

Strømmen av feriegjester til Kanariøyene legger også press på helsetjenester, avfallshåndtering, vannforsyning og biologisk mangfold.

Innbyggere på Kanariøyene setter opp skilt for å skremme bort turister.

Daily Mail melder om beboere som har satt opp falske plakater og klistremerker med teksten «Stengt på grunn av overbefolkning» i et forsøk på å skremme bort turister på visse overfylte steder.

I forrige måned ble det satt opp  «Adgang forbudt»-skilt i nærheten av populære utfartssteder på Lanzarote, og noen områder ble sperret av med kjetting.

I nærheten av andre populære attraksjoner har det dukket opp graffiti med teksten «My misery your paradise» og «Tourist go home».

Britiske feriereisende som skal til Kanariøyene denne måneden, har blitt advart om mulige forstyrrelser på grunn av planlagte protester fra lokalbefolkningen og innbyggerne mot turismen på Kanariøyene, rapporterer Daily Record.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.