Den spanske regjeringen har kunngjort en «ny fase» i forholdet til Marokko. Det kan løse konflikten om Vest-Sahara, som Marokko har lagt krav på i nær 50 år.

Spania har for første gang innrømmet at den omstridte regionen kan være en autonom provins under marokkansk styre, noe Marokko også har foreslått, heter det i en uttalelse fra det kongelige palasset i Rabat.

Selvstyreløsningen er ikke nevnt av den spanske regjeringen, men den marokkanske framstillingen avvises heller ikke i Madrid. Den spanske avisen El Mundo beskrev denne nye posisjonen til Spania som «historisk».

Fredag ble også innholdet i et brev fra den spanske statsministeren Pedro Sánchez til kong Mohammed VI kjent. Der står det at Marokkos autonomiforslag er det «mest seriøse og realistiske grunnlaget» for en løsning på konflikten.

Vest-Sahara var en spansk koloni fram til 1975. Etter Spanias tilbaketrekning annekterte Marokko deler av territoriet på Atlanterhavskysten av Nordvest-Afrika.

Marokko har siden kontrollert og gjort krav på store deler av det tynt befolkede ørkenområdet. Men Polisariofronten, som kjemper for uavhengighet, krever fortsatt at en FN-styrt folkeavstemning som det ble gjort avtale om i 1991, omsider blir realisert.

Det har vært gjentatte kamper mellom Polisario og den marokkanske hæren i Vest-Sahara, og Marokkos krav er ikke anerkjent internasjonalt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.