En migrant ombord på NGO-skipet Open Arms viser sin takknemlighet til Spania idet han ankommer havnen i Algeciras. Stillbilde: Die Welt.


 

Migrantene som kommer til Spania, ønsker som hovedregel å reise lenger nord. Migranttrafikken fra Spania til Frankrike via grensebyen Irun ved Biscayabukten har da også økt betydelig den siste tiden. Det sier en aktivist i Baskerland som hjelper migranter, går det frem av en AFP-melding offentliggjort i The Local.

Residents and associations in the northern Basque city joined forces last month in an informal network to bring food and clothes for the migrants after they were alarmed at the increase, said Bibi Liras, an activist.

She said that as a border town, Irun has always seen a drip-drip of migrants waiting to cross into France.

But there has been a marked increase since last month, she said Thursday

Mens det tidligere dreide seg om fire–fem migranter pr. dag, er antallet nå økt til ca. 40 hver dag – i denne ene byen, hvor man til forskjell fra tidligere nå kan se migranter som sover på jernbanestasjonen.

Anonyme kilder i lokalregjeringen bekrefter det Liras sier:

A source with the Basque government, who refused to be named, said the number of migrants coming to the northern region had «risen a lot in the past two weeks.»

Spanske myndigheter foretar seg lite eller ingenting for å hindre trafikken videre nordover, men ser snarere ut til å legge til rette for den. Migrantene, som kommer fra land som Ghana og Guinea, har ofte familie i Frankrike eller Belgia, heter det i AFP-meldingen.

Men det er vanskeligere enn før å komme seg videre. Frankrike har nå forsterket grensekontrollen mot Spania, skriver Die Welt.

Et økende antall migranter er da også den senere tiden blitt arrestert av fransk politi og sendt tilbake til Spania. For Frankrike kan dette gjøres forholdsvis enkelt så lenge migranten har vært mindre enn fire timer i landet. Etterpå har de krav på advokat.

Frankrikes opptreden er besynderlig. Landet gir alltid verbal støtte til felles europeiske løsninger i migrantspørsmålet, men i praksis ivaretar det sine egne interesser uavhengig av de retoriske øvelsene. Overfor Spania ser Frankrike nå ut til å gjøre det samme som landet i flere år har gjort vis-à-vis Italia.

Men den fransk-spanske grensen er mer enn 650 kilometer lang, og forsøkene på å krysse den begrenser seg naturligvis ikke til Irun. Migrantene tilbakelegger stadig større strekninger for å komme seg over grensen, får Die Welt vite av fransk politi. Forholdene ved grensen blir stadig mer kaotiske, sier den spanske politifagforeningen SUPs leder i Baskerland, Mariano Rodado. Migrantene løper mot muren som franskmennene har bygget midt i Schengen-rommet, sier han.

Forsøkene på å motstå migrasjonstrykket fra sør skaper ikke overraskende lyssky forretninger.

En multinasjonal menneskesmuglerliga som opererte på grensen mellom Spania og Frankrike, ble ifølge Le Parisien sprengt i slutten av juli, opplyser nyhetsbyrået ANSA. Virksomheten fungerte som et reisebyrå, og omlag 300 personer fra land som Mali, Guinea, Elfenbenskysten og Senegal hadde benyttet seg av den kriminelle organisasjonens tjenester.

Menneskesmuglerne som blir tatt, utgjør sannsynligvis toppen av isfjellet. Hvor mange som uoppdaget klarer å reise videre fra Spania, er vanskelig å si.

Det eneste som er sikkert, er at trafikken vedvarer. Hastigheten kan variere, men det går bare én vei – den veien migrasjonstrykket ubønnhørlig går. Og strømmen ender hovedsakelig i land med så høyt antall migranter fra før at et metningspunkt er nådd. Det kan vanskelig gå bra.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂