Afrikanske migranter tar den 23. februar 2017 en selfie ombord på en ferje til Algeciras i Spania etter at de først hadde tatt seg inn i det spanske oversjøiske territoriet Ceuta, som i sin helhet er omgitt av Marokko og Middelhavet. Foto: Juan Medina / Reuters / Scanpix.


 

I løpet av de tidlige morgentimene onsdag offentliggjorde det franske internasjonale nyhetsbyrået Agence France-Presse (AFP) en melding om mennesketrafikken over havet fra Afrika til Spania, hvor man innledningsvis kan lese følgende:

Spanish rescue services said Tuesday they had plucked nearly 500 migrants from the Mediterranean in a single day who were trying to reach the country’s coast.

The Spanish Maritime Safety Agency said on Twitter that it had picked up a total of 484 people in 30 makeshift vessels in the Strait of Gibraltar and Alboran Sea, which separate Spain from Morocco.

Kort tid etterpå offentliggjør NTB en kort melding med nokså likt innhold som krediterer AFP. Innledningen lyder slik:

Til sammen 484 flyktninger og migranter i 30 ulike fartøy ble reddet i Middelhavet av den spanske redningstjenesten tirsdag.

De ble plukket opp i Gibraltarstredet og Alboransjøen mellom Spania og Marokko, skriver redningstjenesten på Twitter.

Meningsinnholdet er nesten sammenfallende, men én viktig detalj skiller de to meldingene fra hverandre: NTB har erstattet «migrants» med «flyktninger og migranter».

På veien fra AFP til NTB trylles altså «flyktninger» frem. Ja, de blir til og med nevnt før migrantene.

NTB tryller ikke bare frem, de tryller vekk også: AFP-meldingen inneholder høyst relevant informasjon om migrantenes opphavsland:

They are mainly from sub-Saharan Africa — notably Guinea, Mali and Mauritania — as well as Morocco.

Det er jo ikke krig i Marokko. Og i den grad det forekommer uro i de tre vestafrikanske statene som er nevnt, opphører man å være flyktning idet man er borte fra konfliktsonen.

Det er uansett ikke pent å lure offentligheten. Migrasjonen fra Afrika til Europa er som migrasjonsforskningen har fastslått i all hovedsak økonomisk motivert, og migrantene er som oftest over gjennomsnitts velstående personer i sine opphavsland, med familier som har råd til å finansiere turen.

Det handler altså ikke om flyktninger. De spanske avisene kaller dem da heller ikke det. Folk er tross alt ikke dumme heller, de skjønner at det ikke bare ville være unge menn som ville rømme et krigsområde.

Hvis de tradisjonelle mediene i Norge – som vel vitende om hva de gjør gjengir NTB-meldinger med feilaktig innhold – lurer på hvorfor de har et omdømmeproblem, kunne de med fordel reflektere over de moralske sidene ved sin egen tryllekunst.

Hva om faktisk.no… nei, glem det.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.