Migranter som er blitt hentet opp fra en gummibåt i Gibraltarstredet, befinner seg ombord på det spanske redningsfartøyet «Maria Zambrano», som legger til kai i San Roque ikke langt fra Algeciras den 10. august 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.


 

Spanias maritime redningstjeneste har i løpet av mandagen hentet til sammen 475 migranter i tolv båter og én flytemadrass opp fra de vestlige Middelhavet og i nærheten av Gibraltarstredet, skriver El Mundo.

Tidlig i morgentimene ble redningsskipet «Salvamar Atria» mobilisert etter å ha fått flere meldinger om nærvær av båter i Gibraltarstredet.

Noe senere hentet skipet opp elleve personer fra Afrika sør for Sahara. Omtrent samtidig ble elleve andre fra samme region plukket opp av skipet «Atria», etter først å ha blitt oppdaget av en ferje. Siden kom «Atria» 36 migranter fra sør for Sahara til unnsetning, etter at disse var blitt observert av et lasteskip.

Blant andre fartøy som deltok i arbeidet, var «Luz de Mar», som plukket opp 58 migranter midt på dagen, «Salvamar Gadir», som plukket opp 46 migranter, også disse fra Afrika sør for Sahara, «Guardamar Concepción Arenal», som rykket ut til to båter som begge hadde 42 nordafrikanske menn ombord.

Politiet opplyser at en gruppe på fire migranter hadde hoppet i vannet fra «Luz de Mar», som siden hadde plukket opp 70 nye migranter, da skipet var i ferd med å legge til kai, for deretter å forsøke å svømme til land – formodentlig med sikte på ikke å bli registrert.

203 migranter ble hentet opp av Alboransjøen vest i Middelhavet. En NGO-aktivist meldte i 11-tiden fra om at en rekke båter var på vei, og redningsfartøyene «Guardamar Polimnia» og «Salvamar Spica» ble mobilisert sammen med et rekognoseringsfly.

Kort tid etterpå meldte en fiskefartøy fra om at den hadde observert to båter med migranter. «Polimnia» rykket ut og fant henholdsvis 57 og 52 menn ombord. Rekognoseringsflyet oppdaget atter to andre båter, med 57 og 37 personer ombord.

Migrantstrømmen ut fra Marokko virker godt organisert og koordinert. Og fra Spanias side foretar man seg lite annet enn å ta med migrantene til mottak på det spanske fastlandet.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.