Migranter som er blitt plukket opp i gummibåter i Middelhavet, kommer til havnen i Malaga med en redningsbåt den 4. august 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.


 

Menneskestrømmen fra Afrika til Europa helt vest i Middelhavet pågår jevnt og trutt uten all verdens oppmerksomhet, men El Mundo gir en viss oversikt over den siste trafikken.

Guardia Civil og den maritime redningstjenesten har lørdag plukket opp 296 migranter i Alboransjøen og Gibraltarstredet utenfor kysten av den sydlige regionen Andalusia, melder den spanske storavisen.

De fleste av dem var underveis tidlig om morgenen:

Ifølge kilder hos redningstjenesten i Almeria mottok de i morgentimene en rekke meldinger om båter som vei fra kysten av Marokko til kysten av Andalusia. Fartøyene Guardamar Polimnia og Guardamar Calíope ble mobilisert for å redde 233 personer som forsøkte å krysse Middelhavet, 13 av dem mindreårige.

Senere samme ettermiddag ble 52 personer – fire mindreårige, sju kvinner og resten voksne menn – plukket opp i en båt utenfor Gibraltarstredet.

Elleve nordafrikanere, av disse åtte mindreårige, i atter en annen båt ble dessuten tatt med til havnen i Estepona.

Mottaksapparatet er ikke gratis for lokale myndigheter:

Borgermesteren i Barbate (Cádiz), Miguel Molina, forlangte lørdag at regjeringen gir økonomisk hjelp til å dekke utgiftene i forbindelse med apparatet som settes i sving med den massive ankomsten av migranter. Han forklarte at Barbate kommune ikke kan bære hele kostnaden ved innsatsen, som overtidsbetaling for sikkerhetspersonell, rengjøring og airconditioning av fasilitetene for migrantene, desinfisering av de samme og busser til transport av de angjeldende personene.

Offisielle spanske tall viser at regjeringen kun lyktes i å uttransportere 18 % av migrantene som ble registrert for ulovlig grensepassering i 2017. Opplysninger fra regionale myndigheter i Baskerland tyder på at mange migranter setter kursen nordover så snart de kommer i land på Spanias sørkyst.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.