Nytt

Migranter ombord på en båt som har plukket dem opp utenfor kysten av Spania. Bildet tatt idet de ankommer en havn i Malaga 2. mars i år. (foto: Reuters/Jon Nazca)

Over 400 migranter er den siste uken plukket opp i spansk farvann, opplyser kystvakten i Spania.

Stadig flere migranter forsøker å nå Europa ved å reise over Middelhavet til Spania, og i løpet av den siste uken har den spanske kystvakten reddet mennesker på 16 båter.

Tre ganger så mange migranter ankom landet de fire første månedene av året, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

De fleste av menneskene som ble reddet i land, ble brakt til sikkerhet i regionen Andalucía.

Også det spanske sivilforsvaret og private båter har hjulpet til i redningsaksjonene.

En ny vestlig middelhavsrute i emning? Spørsmålet ble stilt av Document i januar.

El País skrev den 5. januar at en strøm av mindre båter i Gibraltar-stredet i løpet av seks dager hadde brakt 495 migranter til den sydlige regionen Andalusia.

(…)

Guardia Civil ser allerede en trend med falske nødanrop til havs, hvor migranter ringer redningstjenesten fra båtene for å melde fra om at en fiskerbåt er i havsnød. Metoden er altså ikke svært forskjellig fra den som med menneskesmugleres regi benyttes utenfor kysten av Libya.

Hvis den fortsetter å virke, er det lett å tenke seg at Costa del Sol havner i en transittrute for migranter. Observatører ser allerede økt trafikk dit, hvilket kan bety at nye ruter har oppstått.

Så langt i år har 59 mennesker omkommet i forsøk på å krysse Middelhavet til Spania, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).