Nytt

Migranter som er blitt plukket opp fra gummibåter i Gibraltarstreder, befinner seg i et improvisert migrantmottak ikke langt fra Algeciras den 1. august 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.


 

Spanias maritime redningstjeneste har søndag plukket opp nærmere to hundre båtmigranter i Gibraltarstredet og Alboransjøen vest i Middelhavet, opplyser El Mundo.

I en operasjon ble 78 personer – 63 menn, elleve kvinner og fire mindreårige – hentet opp fra tre båter i Alboransjøen.

Madrid-avisen skriver også at den spanske regjeringen har satt opp et nytt midlertidig mottak i form av en migrantleir i Algeciras-bukten, som er ment å være lukket.

José Encinas, som er talsperson for en fagforening av Guardia Civil-agenter, anklager myndighetene for å være dårlig forberedt. Det finnes ikke nok politifolk, mener han. Guardia Civil skal forsterkes med 38 agenter på stedet. Det løser ikke problemene, sier Encinas. Hvis 80 % av agentene skal holde oppsyn med migrantene, vil ikke de resterende kunne ivareta alminnelig samfunnssikkerhet, mener han.

For regjeringen ser det ikke ut til å være noen prioritert oppgave å begrense tilstrømningen. Derimot er man opptatt av fordeling av migranter på det spanske territoriet.

El País skriver at regjeringen nå har til hensikt å forhandle med lokale myndigheter med sikte på å jevnere fordeling av mindreårige migranter. I øyeblikket er de fleste av de 7000 som er i landet, kun å finne i en håndfull regioner, Andalusia, Catalonia, Baskerland, Valencia og Madrid, samt i de oversjøiske territoriene Ceuta og Melilla. Regioner som Rioja og Extremadura har tatt imot få eller ingen.

Spania har ifølge den nye sosialistregjeringen ikke nådd noe metningspunkt, selv om det er vanskelig når mange kommer på en gang.

Spanias tidligere konservative regjering ledet av Mariano Rajoy måtte gå av i juni på grunn av en korrupsjonsskandale, og det kan være så mye som to år til neste valg. Spørsmålet er om mennesketrafikken vil komme høyt på den politiske dagsorden i mellomtiden.

Valget av Pablo Casado som ny leder for det konservative Partido Poplar (PP) kan tyde på det. Statssekretær i det spanske innvandringsdepartementet, Consuelo Rumí, har ifølge The Times sagt at Casado er «akkurat som Italias Matteo Salvini». Ordene falt etter at PP-lederen advarte om at millioner av afrikanere kunne sette seg i bevegelse. Men nå kommer det jo bare tusenvis, innvendte Rumí.

Om sammenligningen med Salvini har noe for seg, kan det uansett være dårlig nytt for Spanias sosialistregjering. Lega Nord har klatret til omlag tredve prosents oppslutning på meningsmålingene etter at partilederen har ført sin harde linje i migrasjonspolitikken som innenriksminister.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.