Nytt

Afrikanske migranter som er blitt plukket opp av et spansk redningsfartøy i Middelhavet, venter på å gå i land på havnen i Malaga den 29. november 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.

Liten rapportering til tross har migranttrafikken fra Afrika til Spania over Gibraltarstredet og Alboransjøen pågått ufortrødent gjennom høsten. El País skriver at 1159 migranter onsdag og torsdag ble hentet opp av havet og tatt med til Spania. Fire migranter ble også funnet omkommet i vannet.

Til tross velkomstpolitikken Spania har ført, vel vitende om at det for de fleste migranter er et transittland, viser den spanske regjeringen nå en annen linje overfor tolv afrikanske migranter som den 22. november ble plukket opp av den spanske fiskerbåten «Nuestra Madre de Loreto» i internasjonalt farvann i nærheten av Libya.

Pedro Sánchez’ sosialistregjering, som tidligere hadde åpnet havnene for «Aquarius» etter at Italia stengte havnene for samtlige NGO-skip med migranter ombord, mener at de tolv migrantene må overlates til libyske myndigheter, skriver El País onsdag.

The office of the Spanish deputy prime minister, which is in charge of negotiations with Libyan authorities, claims that Libya, being the nearest port, is therefore also the safest. The law defines as a safe harbor any port where it is possible to dock, remain and depart from without putting the ship at risk.

Spanias regjering mener at migrantene alternativt kan tas med til Italia eller Malta, skriver El País fredag. Vi er en regjering som følger reglene, og det synes vi også at alle andre burde gjøre, uttaler Spanias visestatsminister Carmen Calvo.

Situasjonen for migrantene ombord – som ifølge Il Foglio er fra Somalia, Eritrea, Nigeria og Senegal – er ikke prekær, all den tid NGO-en Proactiva Open Arms har forsynt fiskerbåten med mat og medisiner.

Spørsmålet er om avvisningen av de tolv afrikanerne er begynnelsen på en ny linje i håndteringen av migrasjonsstrømmen fra den spanske regjeringens side.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.