Sakset/Fra hofta

Afrikanske migranter feirer etter å ha klart å trenge seg inn i det spanske oversjøiske territoriet Ceuta den 26. juli 2018. PÅ videoen bildet er hentet fra, kan man høre migrantene rope «Boza! Boza!» (seier). Stillbilde: Faro TV / Reuters / Scanpix.


 

I en NTB-melding offentliggjort onsdag morgen som krediterer det franske internasjonale nyhetsbyrået Agence France-Presse (AFP), viser Norges største formidler av nyhetsstoff seg nok en gang som ledende i landet når det gjelder fake news om «flyktninger».

Snarere enn den tidvis voldelige målrettetheten migrantene legger for dagen under sin ferd mot Europa, rapporterer meldingen – formidlet blant andre av Aftenposten – om den vanskelige situasjonen for de nyankomne i Spania. Mottaksapparatet er i kne:

Noen får kun to små måltider om dagen. De har ikke uinnskrenket bevegelsesfrihet. Det er varmt under Spanias stekende sol. Og forresten må noen sove under åpen himmel. Spanske myndigheter er under enhver kritikk.

Så langt er dette bare den liberale vinklingen på saken, som for det meste av det norske medielandskapets vedkommende er luften man puster i – en vinkling så konstant at det nesten er et under at noen ser på saken med et annet blikk.

Det som er alvorligere, er at NTB nok en gang oversetter AFPs bruk av uttrykket «migrants» med «flyktninger og migranter».

Innholdet i AFP-meldingen som ligger til grunn for NTB-meldingen, er å finne rundt omkring i det globale medielandskapet, for eksempel her.

Ett utsnitt lyder slik (alle uthevelser er Documents):

Just since Friday more than 1,500 migrants have landed in the southern province of Cadiz in Andalucia

I NTBs versjon fremstår innholdet på denne måten:

Bare siden fredag har over 1.500 flyktninger og migranter tatt sjøveien fra Nord-Afrika til Cádiz-provinsen

Et annet:

There are not enough officers to process migrants within 72 hours of their arrival as required by law

NTB gjengir det slik:

I henhold til spansk lov skal flyktninger og migranter registreres innen 72 timer, men dette skjer ikke.

Et tredje:

Over 22,000 people have arrived by sea so far this year according to Spain’s maritime rescue service – more than during all of last year.

NTB:

Nesten 23.000 flyktninger og migranter har ankommet spanske strender i år, flere enn i hele fjor.

Et fjerde:

Dozens of migrants were filmed landing on a beach at Tarifa near Algeciras on Saturday before sprinting into woodland as stunned sunbathers – some of them naked – looked on, in videos that went viral on social media.

NTB:

Søndag ble halv- og helnakne badegjester i Tarifa vitne til at en gummibåt med flyktninger og migranter landet på stranda og at flere titalls mennesker hoppet i land og sprintet inn på land.

Et femte:

Migration has become a political issue in Spain since Socialist Prime Minister Pedro Sanchez took office in June and promptly agreed to accept two ship loads of asylum seekers denied entry by Italy.

NTB:

Strømmen av flyktninger og migranter fra Nord-Afrika de siste månedene, har også vakt politisk strid i Spania. Opposisjonen hevder at statsminister Pedro Sanchez, som overtok i juni, oppmuntret til nye ankomster da han tok imot to redningsfartøy med flyktninger og migranter som Italia nektet å ta imot.

Det er altså fullstendig systematisk gjennomført – dessuten skamløst, all den tid det ikke er første gang NTB kritiseres for denne formen for manipulasjon av offentligheten.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.