Angela Merkel og Pedro Sanchez under en pressekonferanse i Sanlucar de Barrameda den 11. august 2018. Foto: Marcelo del Pozo / Reeuters / Scanpix.


 

Dublin-reglene i den europeiske asylpolitikken fungerer ikke lenger, uttalte Tysklands statsminister Angela Merkel lørdag under en felles erklæring med sin spanske kollega Pedro Sanchez, som hun besøker i disse dager.

Dublin-systemet tilsier at en asylsøknad skal behandles i første ankomstland, et system Merkel selv suspenderte under den store migrantbølgen i 2015, noe hun naturlig nok ikke nevnte. Der Spiegel skriver:

«I teorien skulle det ikke komme en eneste migrant eller flyktning til Tyskland», sa Merkel. «Men det stemmer ikke med virkeligheten.»

For den tyske statsministeren gir konsekvensene seg selv:

Derfor må EUs medlemsstater arbeide for å «finne et rettferdig fordelingssystem og organisere tilbakeføringen i fellesskap».

Oppgaven er ikke enkel i en union hvor en rekke medlemsland stiller seg totalt avvisende til fordelingsplaner. Men Merkel er tilsynelatende uanfektet av dette. Die Zeit skriver:

Problemet med fordelingen av flyktninger i EU er «løsbart» og hun vil i «partnerskapets ånd» arbeide for å løse det, sier den statsministeren.

I den forbindelse kom hun med en dårlig skjult anklage til flere EU-land:

Merkel minnet i den forbindelse om EUs grunnverdier, som blant annet omfatter menneskeverdet. Disse verdiene må ikke glemmes eller settes i fare på grunn av rasismen.

Politiske kommentatorer i Spania og Italia ser denne uttalelsen som strategisk. Merkel og Sanchez er enige om å «styrke den antirasistiske aksen de fremmer sammen med Frankrike og Portugal», skriver Carlos E. Cué i El País:

Saken er så kritisk at ingen kan garantere at den tyske eller spanske opinionen ikke vil snu i løpet av de neste årene og ende opp som den italienske. Derfor må begge stå sammen mot den xenofobiske bølgen.

Angela Merkel, som er den «udiskutable lederen» for Europas konservative, inntar standpunkter som er «typiske for venstresiden», skriver Andrea Nicastro i Corriere della Sera, for eksempel at «vi må kjempe radikalt mot rasismen».

Men handler det så mye om rasisme hvis en opinion forlanger strengere innvandringspolitikk og regjeringen leverer? Formaningen er tilsynelatende ment til å få landene med en streng politikk på andre tanker, men kan virke mot sin hensikt.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.