Wolfgang Kubicki. Foto: Bundestag.


 

De aggressive demonstrasjonene i Chemnitz, Sachsen, etter drapet på en 35 år gammel tysk borger natt til søndag har satt en støkk i den tyske offentligheten, og Tysklands statsminister Angela Merkel har gått hardt ut mot tendensene til voldelige opptøyer og «hatet i gatene».

Men noen sender også anklager i retur til statsministeren, som med sin politikk har vært med på å skape betingelsene for det som skjer på bakken i Tyskland.

Blant disse er en av Merkels fremtredende politikerkolleger, Wolfgang Kubicki, som er visepresident i Forbundsdagen og nestleder for det fridemokratiske partiet FDP.

Til Redaktionsnetzwerks Deutschland, en mediegruppe av tyske regionale aviser, sier Kubicki at

roten til opptøyene ligger i statsminister Angela Merkels «Wir schaffen das».

Dette uttrykket – «Det klarer vi» – er Merkels egen oppsummering av det tyske samfunnets påståtte evne til å absorbere mer enn en million «flyktninger».

Die Welt skriver:

Siden Tysklands gjenforening har det ikke lyktes i tilstrekkelig grad å integrere befolkningen i øst eller gi dem anerkjennende respekt, sier Kubicki. «Hvordan skal folk føle seg når de tror at alt det som ikke ble dem selv til del, med en gang blir innrømmet flyktningene?»

Folks følelser står som kjent ikke høyt i kurs hos toppolitikere. Erna Solberg, som har Angela Merkel som sitt politiske forbilde, har da også uttalt at det er problematisk hvordan folk tar med seg følelsene sine inn i stemmelokalet under folkeavstemninger.

Kubicki aksepterer ikke uten videre at det som har skjedd i Chemnitz, først og fremst handler om høyreekstremisme:

Forbundsdagens visepresident legger til at det å tolke begivenhetene i Chemnitz som om det fantes en høyreekstremistisk massebevegelse, er å anse som en «hemningsløs overdrivelse». Et overveldende flertall i Sachsen har ingenting med nazister å gjøre.

Kubicki erkjenner at det finnes høyreekstreme i Sachsen, og anklager delstatsregjeringen for ikke å ha tatt fenomenet alvorlig nok, men beklager at delstatens omdømme er blitt ufortjent skadelidende.

Hvor mange individer som har lidd den samme uretten, er ikke godt å si, men det er lett å tenke seg at det finnes svært mye oppdemmet bitterhet på grunn av dette i Tyskland – og ellers i Europa for den del.

Men denne verbale gesten fra en såpass tungtveiende skikkelse som Forbundsdagens visepresident flytter noe av ansvaret for utviklingen fra folket og over på politikerne.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.