Nytt

Christian Hartmann. Foto: Sandro Halank / Wikimedia Commons.

Mange ting er i oppbrudd i tysk politikk for tiden, men et av de mer delikate spørsmålene gjenstår å besvare: Hvordan vil den tradisjonelle høyresiden i Tyskland forholde seg til Alternative für Deutschland (AfD)?

Hittil har et samarbeid vært utelukket, men den mentale barrieren som har vært til hinder for å tenke den tanken, ser nå ut til å slå sprekker.

CDUs nye fraksjonleder i Sachsens delstatsparlament, Christian Hartmann, gav onsdag et intervju til allmennkringkasteren Mitteldeutscher Rundfunk (MDR), og blant temaene var mulige koalisjoner etter valget på nytt delstatsparlament i Sachsen den 1. september 2019.

Hartmann ønsker å holde alle muligheter åpne, og utelukker ikke en koalisjon med AfD, rapporterer Frankfurter Allgemeine:

På gjentatte spørsmål om hvorvidt han utelukker en koalisjon mellom CDU og AfD etter valget til delstatsparlamentet, sa han at han av respekt for velgerne ikke ville uttale seg om det. Ved forrige meningsmåing i Sachsen lå CDU med snaut 30 prosent foran AfD med 23–25 prosent.

En tilsvarende koalisjon mellom ÖVP og FPÖ har allerede dannet regjering sammen i Østerrike. Slik de politiske konjunkturene peker, ligger den samlede oppslutningen til AfD og unionspartiene CDU/CSU an til å nå flertall ikke bare i Sachsen, men i en ikke altfor fjern fremtid også på landsbasis.

At tanken på noe slikt ikke lenger kategorisk avvises, er enda et tegn på at det virkelig begynner å rakne for Angela Merkel – og det dagen etter at hennes foretrukne kandidat som fraksjonsleder i forbundsdagen tapte en kampvotering om fornyelse av vervet.

 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.