Nytt

Hans-Georg Maassen under et intervju i Berlin den 4. august 2015. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

Sjefen for den tyske innenlandske etterretnings- og sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz, Hans-Georg Maassen, stiller seg fredag overfor Bild tvilende til at det fantes høyreekstreme som jaget utlendinger i forbindelse med demonstrasjonene i Chemnitz etter knivdrapet på Daniel Hillig, der en syrer og en iraker er siktet i saken.

Maassen sier at det ikke finnes grunnlag for å hevde at videoopptak av menneskejakt som er blitt hyppig delt på nettet, er autentiske, melder Deutsche Welle.

Etterretningssjefen mener det hele kan være bevisst desinformasjon:

«There is good reason to believe that this is deliberate misinformation, possibly to distract the public from the murder in Chemnitz,» he added.

Det Maassen sier er i tråd med tidligere uttalelser fra delstaten Sachsens statsminister Michael Kretschmer, men stikk i strid med det som er blitt hevdet både av forbundskansleren og enkelte journalister:

Journalist Lars Wienand and others were able to confirm the time, date and location of one the most-shared videos of far-right protesters.

«We have video footage showing that there was targeted harassment, that there was rioting, that there was hate on the streets, and that has no place under our rule of law,» said Merkel.

I det politiske miljøet er reaksjonene på Maassens anklage om desinformasjon som man kunne vente. De grønnes parlamentariske leder Katrin Göring-Eckardt stoler ikke på etterretningssjefen, som derimot får støtte av regjeringspartiet CSU.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.