Nytt

Hans-Georg Maassen under et intervju i Berlin den 30. januar 2018. Foto: Axel Schmidt / Reuters / Scanpix.

Den tyske etterretnings- og sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz’ sjef Hans-Georg Maassen høster skarp kritikk fra flere politikere for sine uttalelser i et intervju om manglende beviser for høyreekstrem jakt under demonstrasjoner etter knivdrapet i Chemnitz, skriver Süddeutsche Zeitung.

Lederen for det sosialdemokratiske partiet SPD, Andrea Nahles, setter spørsmålstegn ved om Maassen er egnet i stillingen.

Til Tagesspiegel sier Nahles at Maassens ytringer om Chemnitz reiser tvil om hvorvidt han er egnet «til å beskytte vår forfatning og dermed vårt demokrati».

Også CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer er kritisk:

Hvis Maassen ikke kan belegge sine påstander, «har han bidratt til den politiske opphetingen»,

sa hun fremfor en partiforsamling i Hesse. Det er imidlertid uklart hva Kramp-Karrenbauer måtte mene med belegg for manglende bevis.

Nahles går enda lenger, og reiser også betenkeligheter ved Maassens overordnede, innenriksminister Horst Seehofer (CSU), som tillater at etterretningssjefen ordlegger seg som han gjør.

De grønnes parlamentariske leder Katrin Göring-Eckardt har brukt enda sterkere ord, og sagt at hun ikke lenger stoler på Maassen.

Det er delstaten Rheinland-Pfalz’ statsminister Malu Dreyer (SPD) som bryter lydmuren: Maassen må gå av, sier hun ifølge Frankfurter Allgemeine.

«Herr Maassen trekker troverdigheten til politikere, medier og mange øyenvitner i tvil. Dette skaper større usikkerhet og ødelegger tilliten til staten. Så jeg synes ikke han er rett mann i denne stillingen.»

Dreyer drøfter ikke hvorvidt staten kan ha forspilt sin tillit på egenhånd.

Til uken må Maassen forklare seg under en høring i parlamentet, skriver Der Spiegel.

Kampen om historien om Chemnitz kan altså tilsynelatende ende med at en av Tysklands høyeste tjenestemenn mister jobben, et mulig utfall som nokså klart illustrerer hva slags uforsonlig politisk strid som i øyeblikket pågår om Tysklands – og Europas – sjel.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!