Nytt

Frankrikes utenriksdepartement kunngjør at landet har hjemkalt sin ambassadør til Italia for konsultasjoner, skriver Corriere della Sera. Bakgrunnen er det fransk UD kaller «angrepene uten sidestykke fra den italienske regjeringen».

Dråpen som har fått begeret til å flyte over i Paris etter lang tids nedkjøling av forholdet mellom de to landene, er den italienske visestats­minister og Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maios møte med representanter for de gule vestene i Paris onsdag, som ble møtt med en skarp protest fra den franske utenriks­minister.

Luigi Di Maio. Foto: Tony Gentile / Reuters / Scanpix.

Den siste utviklingen representerer uakseptable provokasjoner og brudd på den fornødne respekten mellom to allierte, demokratiske land med vennskapelige forbindelser, heter det i en meddelelse fra Frankrikes utenriks­departement.

Disharmonien mellom de to landene omfatter mer enn migrasjons­spørsmålet og avgrunnen mellom italienske populister og franske globalister, blant annet stridigheter knyttet til det planlagte høyhastighets­toget mellom Torino og Lyon, samt kritikk fra flere italienske politikere om Frankrikes fremferd i Afrika.

Hjemkallingen av den franske Roma-ambassadøren, som utgjør en veritabel diplomatisk krise, er et foreløpig lavmål i den siste tidens forverring av de diplomatiske relasjonene internt i EU.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!