Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz og Frankrikes ambassadør til Polen Pierre Lévy. Fotografier: Valentyn Ogirenko / Reuters / Scanpix og elPadawan / Wikimedia Commons.

Gnisningene mellom Brussel-eliten og flere av de østeuropeiske EU-landene, som er blitt skapt av en rekke stridsspørsmål der migrasjonspolitikken er det viktigste, har lenge vært merkbare. Nå ser de samme konfliktlinjene også ut til å skape en liten diplomatisk krise mellom Polen og Frankrike.

Frankrike er Europas syke mann som trekker Europa ned, sa Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz til polske medier rett før jul, og pekte i den forbindelse på terrorangrepet i Strasbourg, de gule vestenes demonstrasjoner og president Emmanuel Macrons svakhet. Macron burde ordne opp i eget hus, og ikke belære Polen, sa Czaputowicz, som med det siste siktet til Frankrikes kritikk av de polske rettsreformene.

Uttalelsene, som smaker ikke så rent lite av Donald Trumps kommunikative stil, resulterte i en AFP-melding som nesten bare ble gjengitt hos engelske tabloider. Noen offisiell fransk respons kom ikke på det tidspunktet. Men nå reagerer Frankrikes ambassadør til Polen, Pierre Lévy, skarpt på det Czaputowicz sa, skriver Jyllands-Posten:

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg var overrasket, faktisk chokeret, over udtalelsen,« sagde Pierre Levy til polsk tv.

»Frankrig forsøger at knytte tættere bånd til Polen. Men spørgsmålet er, om Polen rent faktisk ønsker dette.«

Pierre Levy advarede også mod at lade populismen svække europæiske interesser med tydelig adresse til Polens højreorienterede og EU-skeptiske regeringsparti, Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS).

»Det polske folk skal vide, at de kræfter der går mod Macron, også går imod Polens grundlæggende interesser. Ustabilitet i Europa hjælper kun lande som Rusland og USA med Trump i spidsen.«

Lévy ser ut til å tro at det er opp til ham selv eller hans eget land å definere hva som er «Europas» interesser. Er det i europeernes interesse å bli mer som Frankrike eller mer som Polen?

Og hvem er det egentlig som skaper ustabilitet? Skal tro om det ikke blant annet er landet som har hatt unntakstilstand siden de blodige islamske terrorangrepene den 13. november 2015?

Ambassadøren ber i praksis Polen om ikke å kritisere det franske vanstyret fordi en slik kritikk angivelig svekker Europa. Men vil ikke fortsatt vanstyre svekke Europa mye mer enn kritikken av vanstyret kan gjøre?

Utsiktene til at kritikk av Frankrike kan styrke Russland og USA, plager Lévy. Det er en bemerkelsesverdig sammenstilling, men den er i tråd med tidligere uttalelser fra Macron. Spørsmålet gjenstår: Ville det være et like stort problem å styrke en alliert, demokratisk rettsstat og en aggressiv, autoritær bandittstat?

Det er underlig at en franskmann tror han har noe å lære polakker om det å være på vakt mot Russland. Og hvorfor skulle det være et problem å hjelpe USA, som Polen har et førsteklasses forhold til og gjerne vil tilby en militærbase?

For den franske ambassadøren handler europeisk samhold om at omverdenen skal rette seg etter Frankrikes formaninger, og avstå fra selv å formane Frankrike. Det er ganske godt gjort ikke å skjønne at den tiden er forbi.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂