Sakset/Fra hofta

Foto: Cardinal R. Sarah / Twitter.

I Frankrike blir i gjennomsnitt to kirker vanhelliget hver dag, men nesten ingen snakker om det, skriver Die Welts Frankrike-korrespondent Martina Meister, og hun spør: Skyldes det at angsten for en ærlig diskusjon om årsakene og gjerningspersonene er for stor?

Meister møter fader Gabriel Tchonang, som er menighetsprest både i Souffelweyersheim og Reichstett i Alsace, ikke langt fra Strasbourg. Kirken i Reichsett ble vandalisert for litt under fire uker siden. «Vi lever i en verden som har avskaffet kristendommen som har preget Vesten i århundrer», sier han.

Han er «sjokkert» over at vanhelligelsen ikke er et isolert tilfelle. «Det skjer stadig oftere», sier presten med mild stemme, «men det blir knapt snakket om det».

Den 5. mars var det den katolske kirken i Reichstett. Den 7. mars ble orgelet beskadiget i Saint-Denis utenfor Paris, katedralen hvor franske konger er gravlagt. 11. mars: Vandalisme i Saint-Louis, Strasbourg. 17. mars: En brann bryter ut i Saint-Sulpice, Paris.

I februar var kirker i Lavaur, Dijon og Nîmes målskiver.

I sistnevnte by ble tabernakelet i Notre-Dame-des-Enfants ødelagt. Hostien ble trykket inn i et kors som var blitt påmalt veggen med ekskrementer. Den utstuderte skjendingen av kirkens mest hellige symboler, som er dypt nedslående for de troende, viser at det handler om noe mer enn ren ødeleggelseslyst.

I kirken i Saint-Gilles-Croix-de-Vie ble hodet på en Kristus-statue kappet av den 23. februar.

Men det skal altså ikke snakkes om. Den franske biskopkonferansens talsmann Olivier Ribadeau gir ikke intervjuer.

Han vil ikke helle bensin på bålet.

Reichstetts borgermester Georges Schuler sier at det er få problemer i den lille idylliske byen, men advarer:

«De unge har mistet orienteringen. De har ikke lenger noen verdier», sier borgermesteren. «Vi gjorde også dumheter, men ikke på denne måten.»

Hva om det også handler om orientering, men av fiendtlig art?

Om motivene tør han ikke ha noen mening.

Det gjør det republikanske partiets leder Laurent Wauquiez: Det skyldes «kristenfobi», mener han.

Strasbourgs stedfortredende biskop legger ikke fingrene i mellom: Situasjonen er uttrykk for ubehag hos en hel generasjon. Frankrike er blitt en mørkets dal, sier han.

Samtlige går litt rundt grøten, for det handler også om islam. Men det handler mest om oss selv. De postmoderne europeerne innbiller seg at treet fremdeles vil bære frukt med røttene kuttet over, og at orienteringsevnen er like god uten kompass.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.