En voldsbølge med flere titalls angrep på politi og brannvesen, der tjenestefolk lokkes i bakholdsangrep som skjer med steiner og fyrverkeri, har de to siste ukene satt sitt preg på Frankrike, skriver Le Figaro.

Volden, som særlig gjør seg gjeldende utenfor Paris, skjer gjerne ved at politi og brannvesen rykker ut til situasjoner som voldsmennene selv har iscenesatt, som for eksempel branner, eller ved tilfeller av vinningskriminalitet.

I Chanteloup-les-Vignes, som ligger nordvest i Paris-regionen, ble politi og brannvesen angrepet med steiner og fyrverkeri i hele fire timer lørdag kveld, etter å ha rykket ut til en brann i søppelcontainere.

Lignende situasjoner oppstod på samme sted såvel sist torsdag som i slutten av september.

Samme type angrep har også skjedd nylig i Mantes-la-ville, Trappes, Les Mureaux og Seine-Saint-Denis – også disse lokalsamfunn utenfor den franske hovedstaden. I La Courneuve er politistasjonen blitt angrepet med fyrverkeri, og i Clichy-sous-Bois med steiner, mens en politipatrulje blitt angrepet i Bobigny. I Essonne ble en politimann skadet av fyrverkeri. Samme sted ble to politifolk skadet da de beskyttet brannvesenet under en operasjon den 16. oktober.

I Mantes-la-Jolie utartet det hele til en ren urban gerilja den 24. oktober, da politiet så seg nødt til å bruke tåregass og gummikuler for å stå imot angrepene.

Også andre deler av landet er berørt. I Béziers i Sør-Frankrike skjedde det nylig lignende angrep etter at en skole og en barnehage ble påtent. En 15-åring er blitt anholdt for ildspåsettelsen.

Eksemplene er for mange til å gjengis, og det er ingen tvil om at det handler om økt appetitt på vold.

En mulig forklaring på fenomenet stod torsdag å lese i Le Parisien: Voldsgjenger fra forskjellige distrikter i Paris-regionen konkurrerer om å lage størst mulig vanskeligheter for politiet, forteller en anonym etterretningskilde. Konkurransen har ifølge denne kilden spredt seg som ild i tørt gress. Sosiale medier benyttes både til logistiske og triumferende meldinger.

Det hele utgjør uunngåelig en stor belastning for et allerede hardt presset fransk politi, som med for lite bemanning og økonomiske ressurser står overfor en generelt vanskelig sikkerhetssituasjon. Mange politifolk har den senere tiden tatt sine egne liv i Frankrike.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂