Stillbilde fra leservideo i Expressen viser to brennende biler i Helsingborg.

En politipatrulje som natt til søndag rykket ut i forbindelse med en innbruddsalarm i Kristianstad i Skåne, ble beskutt med raketter og fyrverkeri av en gjeng bestående av et titalls maskerte personer så snart de gikk ut av politibilen.

Patruljen så seg nødt til å søke tilflukt i bilen for ikke å bli skadet, skriver Expressen.

Politiet tror det kan handle om en felle:

– Man kan misstänka att larmet utlöstes för att få oss till platsen, säger Katarina Rusin vid polisen.

Gjengen forsvant deretter raskt, og ingen er da heller pågrepet i saken.

En tilsvarende episode fant samme natt sted i Helsingborg, som også ligger i Skåne: En gjeng skjøt med raketter og satte to biler i brann. Da politiet rykket ut til stedet, angrep gjengen, som bestod av et tredvetalls tenåringer, politiet med raketter. Her ble to personer pågrepet, mistenkt for å ha satt fyr på bilene. Også natt til lørdag skjedde lignende tildragelser.

Frankrike ble i oktober vitne til en voldsbølge mot politi og brannvesen, er voldsgjenger fra forskjellige distrikter i Paris-regionen konkurrerte om å lage størst mulig vanskeligheter for politiet, og i den forbindelse lokket politiet til å rykke ut. Episodene i Kristianstad og Helsingborg reiser spørsmålet om det samme fenomenet er kommet til Skåne.

Etter en rekke tilfeller av grov vold i Skånes største by Malmö iverksatte svensk politi den såkalte Operation Rimfrost med sikte på å motarbeide fenomenet. Operasjonen omfatter nå også Kristiansatd, hvor det tidligere i desember skjedde et drap etter en rekke andre voldstilfeller, og Helsingborg, hvor politiet driver kameraovervåkning med droner.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!