– For meg er han en av Europas beste politikere, sa Støre om Sveriges statsminister Stefan Löfven i 2018.

 

Svenske Expressen i natt. Toppsakene. Skjermdump.

Det har vært en helt ordinær uke i nabolandet.

Fredag for en uke siden: Kvinne (25) skutt og drept med flere skudd på nært hold i en tilsynelatende likvidering i Luleå.

Politiet jakter et medlem av den kriminelle gjengen Shottaz etter drapet. Beryktede Shottaz og Dödspatrullen har ligget i blodig feide i flere år, men de fleste skytingene og drapene har funnet sted i stockholmsområdet. Det ser ut til at den somaliske gjengen Shottaz fra Rinkeby er i ferd med å utvide sitt revir.

Mandag: Væpnede menn på moped skjøt inn i en bil med mor, far og et spedbarn i Stockholm. De forsøkte å kapre bilen, ifølge politiet.

– Man kan säga att de sökte upp den här bilen och sköt rakt rakt in i bilen, sa pressetalsmann Anders Bryngelsson i politiets operasjonssentral i Stockholms län.

Tirsdag: Tre personer skutt midt på blanke ettermiddagen i Kristianstad.

To menn i 20- og 30-årene og en kvinne i 60-årene ble skutt i den skånske byen. En kvinne som jobbet i området var ikke overrasket:

– Tyvärr har det blivit en vana. Det är klart att det blir oroligt. Har det skjutits på natten innan brukar det komma mer på dagen eller morgonen efter.

«Dessverre har det blitt en vane.» En drepende dom over det svenske eksperimentet.

Kvinnen var redd for selv å komme i skuddlinjen:

– Det har hänt mycket här innan. Man är orolig att man ska komma emellan. Alla anhöriga är oroliga när de vet att man jobbar i ett sånt här område.

I natt svevde to gutter på 15 og 16 år mellom liv og død etter å ha blitt skutt i Linköping i går kveld. Deres skjebne er fortsatt uviss.

Jeg siterte, via Expressen, en kvinne som satt på balkongen sin da hun hørte flere skudd. Flere enn hun klarte å telle.

– I början var det fyra, fem och sen blev det mycket, jag kunde jag inte räkna. Jag gick direkt och ringde polisen.

Hun så en skadet mann som løp, falt, og svimet av. Siden ble han hentet av en ambulanse.

Hun føler seg ikke lenger trygg.

– Vi måste göra någonting åt det här. Det finns gamla människor, familjer och barn här som vill vara ute och nu vågar vi inte gå ut. Det är sommar, barnen vill leka ute, men man kan inte, man vågar inte.

Dette er bare et utplukk av saker jeg selv har skrevet om de siste dagene. Jeg har helt sikkert gått glipp av noen.

Dette er beretninger fra vanlige svensker. Folk som har sett eller hørt. Det er ikke bare de som blir truffet av kulene som merkes av dem.

Alle episodene fant sted i boligområder. Mange så det som skjedde, mange hørte smellene, også barn. Mange så blodet på bakken.

Verdt å merke seg: Luleå by – 900 km fra Stockholm – har færre innbyggere enn Tønsberg. Kristianstad er mindre enn Haugesund. Linköping er på størrelse med Drammen.

Organisert gjengkriminalitet er ikke lenger kun et storbyfenomen. Den strekker sine tentakler over hele landet.

Nowhere to run, nowhere to hide.

Det er din kamerat som styrer dette landet, Støre.

Høsten 2018 var du i Sverige for å støtte din kamerat Löfven under valgkampen. Du mente Sverige stod ved et historisk veiskille. Du advarte mot «ytre høyre», mot å slippe Sverigedemokraterna inn i regjering.

I en rekke manøvre som er en bananrepublikk verdig, klarte Löfvens parti, i ledtog med flere av de øvrige partiene, å holde Sverigedemokraterna utenfor.

Det har vært inngått avtaler i Riksdagen som bryter med demokratiske grunnprinsipper. Er du stolt av hva arbeiderbevegelsen fikk til, Støre?

En av dine aktuelle alliansepartnere, Audun Lysbakken, mente under «flykningekrisen» i 2015 at Sverige hadde «prøvd å være et lys i Europa».

Sverige er ikke tema i den norske valgkampen. I wonder why.

 

Utvidet versjon av en tekst tidligere publisert på min facebookside. Bli gjerne venn med meg på fb.

)

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.