Fransk politi har torsdag og fredag demonstrert i en rekke byer mot et varslet forbud mot bruk av kvelertak under pågripelse som innenriksminister Christophe Castaner kunngjorde tidligere i uken.

Politifolk sier at forbudet, som fratar dem et virkemiddel til å hanskes med spesielt voldelige demonstranter, oppfattes som en fornærmelse og en mistenkeliggjøring.

Flere steder, blant annet i Lille og i Paris-forstaden Bobigny, bestod protesten i at politifolk kastet håndjern på bakken og krevde Castaners avgang som statsråd.

Bilder fra nyhetskanalen France Info viser at politiet i Lille sang Marseillaisen, den franske nasjonalsangen, under demonstrasjonen.

I Bobigny deltok rundt hundre politifolk i demonstrasjonen:

Politifagforeningslederen Fabien Vanhemelryck sier i en kommentar at fransk politi er det mest kontrollerte i verden, og at enkelte episoder med overdreven politivold ikke må føre til at hele politiet stigmatiseres.

Jean-Paul Megret, en annen fagforeningsleder, sier at «det finnes tilfeller hvor man ikke bare kan be arrestanten om å bli med deg. Hver dag har vi å gjøre med folk som er helt ville».

Hauts-de-France-regionens president Xavier Bertrand har gått ut med moralsk støtte til politiet.

Protestene mot George Floyds død under pågripelse i Minneapolis har i Frankrike vekket til live debatten om et lignende dødsfall der til lands i 2016, da Adama Traoré døde under pågripelse.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂