Etter hvert som stadig mer av fortiden til Paris-terroristen Mickaël Harpon kommer for en dag, blir det stadig klarere at drapene på de fire politifolkene ledsages av en dobbel skandale: Den manglende reaksjonen på Harpons alarmerende oppførsel, som hadde avstedkommet advarsler, og forsøket på å dekke over det etter terrorhandlingene.

Le Parisien kan opplyse om at terroristen hadde vist enda flere klare tegn til radikalisering.

En kollega av Harpon forteller at den drepte terroristen hadde reagert entusiastisk bifallende på angrepet på redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i januar 2015, der 12 mennesker ble massakrert. «C’est bien fait!», eller «Det var bra gjort!», lød hans kommentar. I august samme år skrev han på Facebook at Frankrike er det mest islamofobe landet i Europa.

En kilde oppgir til BFM-TV at Harpon hadde konvertert til islam allerede i 2008, og ikke for 18 måneder siden, som tidligere oppgitt.

Ifølge Le Parisiens kilder viser etterforskningen at Harpon fikk en jobb hvor han var høyt sikkerhetsklarert og hadde tilgang til særdeles sensitiv etterretning, også om radikal islam, til tross for flere advarsler om at han kunne ha blitt radikalisert etter å ha konvertert til islam.

En politimann bemerker bekymret at han dessuten hadde tilgang til alle politifolkenes privatadresser.

Analyser av Harpons telefon etterlater ingen tvil om at motivet for drapene var islamistisk. Kort tid før han gikk til angrep, sendte han en SMS til kona hvor han fortalte om innkjøpet av kniven. Kona, som sitter arrestert, var åpenbart med på notene, for hennes svar lød: «Bare Gud vil dømme deg. Allahu akbar.»

Telefonen hans viser videre at han hadde kontakt med en imam i en moské i Val-d’Oise som var kjent for sikkerhetsmyndighetene.

Det er altså ingenting ved Mickaël Harpons adferd som har fått franske sikkerhetsmyndigheter til å vise bekymring, langt mindre til å treffe tiltak, til tross for at tegnene på radikalisering hadde vært krystallklare for hans egne kolleger.

Hva dette sier om arbeidsmiljøet og forholdet mellom folk på grunnplanet og lenger oppe i hierarkiet hos fransk politi, kan enhver gjøre seg tanker om.

Le Parisien skriver også at det etter drapene er blitt lagt press på ansatte ved politihovedkvarteret i Paris om ikke å fortelle noe om tidligere varsler om Harpons adferd, utvilsomt med sikte på at innenriksminister Castaner skulle fortelle offentligheten at Harpon aldri hadde vist tegn til bekymringsfull adferd.

Takket være modige politifolk som lekker til franske journalister, kan vi altså trygt trekke den konklusjon at et høytstående medlem av Frankrikes regjering har satt himmel og jord i bevegelse i et – heldigvis forgjeves – forsøk på å skjule sannheten for allmennheten.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner må gå av, og hele denne saken må tjene til nytenkning omkring temaet islam og sikkerhet.

Under den kalde krigen kunne det være nok å ha kommunister i slekta for ikke å bli høyt sikkerhetsklarert. Men under islams krig mot Vesten, kan islams frontsoldater få den høyeste sikkerhetsklareringen hos fienden. På den måten taper man jo.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂