Nytt

De siste nyttårsfeiringene i Frankrike har vært preget av at ungdommer tenner på biler. Gjerningspersonene omtales som frustrerte ungdommer, og de skaper betydelige skader for samfunnet.

Frustrerte ungdommer i forstedene til franske byer, har siden tidlig på 1990-tallet tent på hundrevis av biler på nyttårsaften. Trenden har spredd seg og omfanget har økt.

På nyttårsaften i fjor ble 1137 biler stukket i brann i Frankrike nyttårsaften, og flere hundre personer ble arrestert.

Daværende innenriksminister Brice Hortefeux opplyste da at politiet pågrep 481 personer. Biler ble påtent i byer over hele landet.

Problemet er så stort at innenriksminister Claude Gueant ber politiet ta kraftige virkemidler for å få bukt med problemet. Noen brennbare stoffer ble forbudt  å selge, andre forsøkte man å begrense salget av.

I et rundskriv ber dagens innenriksminister Claude Gueant politiet være på vakt før nyttårsfeiringen. De blir bedt om å ta alle forholdsregler, inkludert å «begrense salget av bensin».

I Paris, der det er ventet at titusenvis vil samles for å feire inngangen til det nye året, har politiet nedlagt forbud mot salg av en rekke artikler som kan brukes til å starte brann, eksempelvis lightergass. Forbudet startet onsdag denne uka, og varer gjennom helga.

Bruk av fyrverkeri stoppes i Paris av hensyn til offentlig sikkerhet.

Og politiet tar ytterligere grep:

– Det vil ikke noe fyrverkeri-show i hovedstaden på nyttåsaften. Alt salg og bruk av fyrverkeri er strengt forbudt gjennom nyttårshelga, fordi fyrverkeribruken kan forstyrre offentlig orden og sikkerhet, heter det i en pressemelding fra politiet

I fjor var det store sikkerhetsstyrker i Paris’ gater under nyttårsfeiringen. Politiet stiller opp i hopetall også i år.

Titusenvis av politifolk vil i morgen kveld ta til gatene i franske byer for å sikre nyttårsfeiringa. I fjor var det over 54 000 sikkerhetsstyrker ute i franske byer, 8000 bare i Paris, inkludert politi og militærpoliti.

http://www.dagbladet.no/2011/12/30/nyheter/utenriks/frankrike/paris/nyttarsaften/19613275/