Frankrike har innført forbud mot å be på åpen gate i Paris etter at franske muslimer gjentatte ganger har sperret av gater i forbindelse med utendørs fredagsbønn. Forbudet kan bli utvidet til å gjelde hele landet, da bønnemøter i gatene også har medført problemer i kystbyene Nice og Marseilles. Innenriksminister Claude Guéant sier at det nye forbudet vil håndheves med makt om nødvendig:

– Jeg er urokkelig når det gjelder håndhevingen av denne loven. Å be i gatene er uverdig, og bryter med de sekulære prinsippene, sier Guéant til avisen Le Figaro.

Han understreker at loven skal følges til punkt og prikke, og utelukker ikke at politiet vil bruke makt for å håndheve den.

– Vi kan komme til å gå så langt som å bruke makt dersom det blir nødvendig, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Dialogen med de lokale muslimske lederne har båret frukter, sier han.

Frankrike har Europas største muslimske befolkning, og flere steder skal moskèene nå være overfylt. Hundrevis av muslimer har derfor tatt til gatene for å be. Gatene har således blitt sperret av for trafikk og gjennomgang, noe som har gjort normal ferdsel vanskelig for andre beboere i de aktuelle områdene.

Nå skal de overfylte moskéene få bruke en nedlagt brannstasjon i Paris som bønnelokale, og Guéant hevder han har støtte fra alle de muslimske lederne i byen.

Mohamed Hamza, som leder en av moskéene, sier til nyhetsbyrået AP at han vil rette seg etter loven, men presiserer at han ikke er helt fornøyd.

– Vi er ikke kveg, sier han.

I våres innførte Frankrike, som fra før har forbud mot synlige religiøse markører i skoleverket, forbud mot ansiktstildekkende, religiøse plagg som burka og niqab i offentligheten, noe som har fått antirasistiske organisasjoner til å beskylde den franske regjeringen for å bidra til å undertrykke muslimer.

Tidligere denne uken varslet for øvrig den nederlandske regjeringen at også de går inn for forbud mot bruk av niqab og burka i offentligheten. Samtidig kunngjorde statsminister Mark Rutte at Nederlands asylpolitikk vil bli mer selektiv og restriktiv. Landet vil blant annet innsnevre retten til familiegjenforening, slik at bare nære familiemedlemmer som ektefeller eller småbarn har rett på gjenforening med en person som allerede har fått innvilget opphold i Nederland. Ulovlig innvandring vil kunne straffes med opptil fire års fengsel eller bøter på inntil 30.000 kroner.

NRK: Nå er det forbudt å be i gatene i Paris

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.