En ny føderal lov om forbud mot ansiktsdekkende plagg erstatter lokal lovgivning i 15 sveitsiske kantoner. Fra nu av risikerer alle som dekker til ansiktet i Sveits bøter på opptil 1000 sveitsiske franc.

Sosialistiske og grønne forbehold

Underhuset i det sveitsiske parlament vedtok onsdag å forby ansiktsdekkende plagg. Forbudet inkluderer burkaer som brukes av muslimske kvinner. 

Lovforslaget som allerede var godkjent av overhuset, ble fremmet av det nasjonalkonservative Schweizerische Volkspartei og fikk betydelig støtte med 151 mot 29 stemmer – tross sosialistiske og grønne forbehold.

Forslaget kommer efter en folkeavstemning for to år siden da 51,2 prosent av sveitserne stemte for et forbud mot niqab (ansiktsslør med øyespalte) og burka samt bandana som brukes for eksempel til å dekke ansiktet under opptøyer, demonstrasjoner og gammeldagse bankran. 

Med underhusets godkjennelse er forbudet nu føderal lov og den ledsages av bøter på opptil 1000 sveitsiske franc – eller knapt 12.000 kroner – for overtredelser.

– Gjenspeiler antimuslimske holdninger

En muslimsk kvinnegruppe som kaller seg Purple Headscarves, hevder at «det bare er 30 kvinner i burka i Sveits». Sveits’ islamske sentralråd mener avstemningen gjenspeiler spredningen av antimuslimske holdninger i landet.

Forbudet omfatter tildekning av nese, munn og øyne på en slik måte at ansiktstrekkene ikke kan gjenkjennes og gjelder i offentlige rom og private bygninger tilgjengelig for publikum – med få unntak. 

Flere europeiske land henger med

Lovgivningen harmonerer med lignende lovgivning i Belgia og Frankrike som forbød offentlig bruk av burka i 2011. Bulgaria fulgte efter i 2016. Året efter ble burka forbudt i Østerrike og fra 2018 har det vært forbud mot ansiktstildekking også i Danmark. 82 prosent av den franske befolkning sa ja til burkaforbudet. Flertallet av muslimene i Frankrike var også for forbudet.

Dette er annen lovendring som berører det muslimske samfunn i Sveits. I 2009 forbød de bygging av nye minareter.

Frankrike: Rektor ble truet med hals­hugging og død da jente ikke fikk bruke muslimsk bekledning

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Kjøp Halvor Foslis bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.