Foto: Reuters

Innbyggerne i St. Gallen i Sveits har stemt ja til å innføre et forbud mot offentlig bruk av plagg som dekker ansiktet.

Nær 67 prosent av velgerne stemte ja til det som er blitt omtalt som et burkaforbud, siden det vil gjelde plagg som burka og nikab. Deltakelsen i avstemningen var begrenset, 36 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Kantonen følger dermed den sørlige regionen Ticinos eksempel. Der ble en lignende lov innført for to år siden.

I tre andre sveitsiske kantoner, Zürich, Solothurn og Glarus, er forslag om slike lover blitt avvist. Brudd på forbudet i St. Gallen vil bli straffet med bøter.

Forkjemperne for forbudet skriver i sitt kampanjemateriale at «det er grunnleggende for vår kultur og våre verdier at vi kan se hverandre i øynene», mens en islamsk organisasjon har kalt det for islamofobisk.

Andre har påpekt at forbudet ikke vil få særlig stor betydning, siden svært få kvinner bærer slike hodeplagg i St. Gallen.

Søndag ble det også holdt avstemning om en lov som hadde som mål å styrke lokalt landbruk og sikre etisk og miljøvennlig matproduksjon. Frykten for økte priser og dårligere vareutvalg veide imidlertid tyngre for sveitsiske velgere, som avviste forslaget.

 
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂