Feature

konvertitt-sveits-560x675

Søndag den 22. september går innbyggerne i den italienskspråklige sveitsiske kantonen Ticino til valgurnene for å ta stilling til et lovforslag som forbyr tildekking av ansiktet i det offentlige rom. Forslaget er inspirert av loven som allerede er vedtatt i Frankrike, og gjelder «offentlige steder og steder som er åpne for alle».

Folkeavstemningen er kommet i stand etter en folkeaksjon som startet i mars 2011, hvor 11.767 underskrifter er blitt samlet inn til støtte for et todelt forslag: at tildekkingsforbudet skrives inn i både grunnloven og i loven om offentlig orden. Regjeringen og den lovgivende forsamlingen i kantonen har uttrykt sin prinsipielle støtte til initiativet, og har tatt til følge ønsket om å stemme over en tilføyelse i loven om den offentlige orden.

Kantonens parlament har imidlertid med 41 mot 25 stemmer (15 blanke) avvist forslaget om grunnlovsendring, med den begrunnelse at det er overdrevent, uhensiktsmessig og uforholdsmessig. For den som måtte ha karneval og maskeball i tankene, kan det nevnes at lovforslaget som ble vedtatt lagt ut til folkeavstemning – med noe større stemmeovervekt enn over – tar høyde for unntak.

Den sveitsiske konvertitten Nora Illi, et medlem av en salafistgruppe som selv går tildekket og ellers er kjent for å ha deltatt i den offentlige debatt med innlegg om polygamiets fortreffeligheter, har tatt til motmæle mot forslaget. Det strider mot selvbestemmelsesretten, fremholder hun, og tøystykket kan fjernes et øyeblikk ved lovpålagt behov for identifikasjon. Forresten er det angivelig som å forby hvalfangst i sveitsiske innsjøer, for det gjelder jo så få personer, men som hun sier: hva med turistene fra Gulfstatene?

Det spørs vel ikke om dette er vikarierende argumenter, og at det er islamismen snarere enn det prinsipielle som motiverer henne. Eller kanskje vi får se fru Illi dele ut løpesedler til forsvar for miniskjørt på den arabiske halvøy også?

 

Kantonen Ticinos offisielle sider: Divieto di dissimulazione del viso nei luoghi pubblici

Ticinonline: Nora Illi, la svizzera musulmana in niqab e a favore della poligamia

Foto: Fabrice Coffrini/AFP