Nytt

Genèvesjøen. Foto: Dmitry A. Mottl / Wikimedia Commons.

I en folkeavstemning i den sveitsiske kantonen Genève søndag har et forslag til en lov som forbyr folkevalgte representanter og offentlig ansatte å bære synlige religiøse symboler, oppnådd over 55 prosents flertall.

Kantonens parlament hadde allerede vedtatt den nye loven i april, og såvel den protestantiske som den katolske kirken støttet lovforslaget, skriver Der Spiegel.

Fagforeninger, venstresiden, de grønne, samt feministiske og muslimske organisasjoner fremtvang deretter en folkeavstemning om loven ved en underskriftskampanje, men deres håp om å stanse loven gikk ikke i oppfyllelse med det.

Kritikken av loven, som bringer tankene hen på det franske prinsippet om streng sekularitet, går ut på at den kan føre til diskriminering, særlig av muslimske kvinner.

Loven vil ikke tre umiddelbart i kraft, da den hevdes å være i strid med grunnloven og allerede er blitt utfordret rettslig.

Et av de rettslige klagemålene mot loven er blitt reist av de grønne, går det frem av en AFP-melding om er offentliggjort i The Local:

«I am hopeful that the courts will side with us, since this law goes against the Swiss Constitution and the European Convention on Human Rights,» Sabine Tighemounine, a local elected official for the Green Party who wears a Muslim headscarf, told the ATS news agency Sunday.

Det blir dermed domstolene som får siste ord i saken.

Genève forbyr allerede lærere i kantonen å gå med synlige religiøse symboler.

I de senere årene har sveitserne vedtatt en rekke lover som begrenser særlig utfoldelsen av islam, fremfor alt det landsomfattende minaretforbudet som fikk flertall ved en folkeavstemning i 2009. Lokalt har også slør blitt forbudt i skolen eller i offentligheten generelt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også