Herbert Kickl under en pressekonferanse i Wien den 3. juli 2018. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

Opposisjonen i Østerrike avviser et forslag til grunnlovsendring som innenriks­minister Herbert Kickl (FPÖ) fremmet torsdag med sikte på å kunne sette farlige asylsøkere i sikkerhets­forvaring.

Det skriver Wien-avisen Der Standard, regnet som en av fire riks­dekkende kvalitets­aviser i Østerrike.

Utspillet fra Kickl kommer kort tid etter knivdrapet på en offentlig tjenestemann i Dornbirn i delstaten Vorarlberg, begått av en flere ganger straffedømt tyrker som etter avslag på en asylsøknad allerede i 2010 ikke lenger hadde lov til å oppholde seg i Schengen-sonen.

Regjerings­partner ÖVP stiller seg positiv til forslaget fra innenriks­ministeren, men både det sosial­demokratiske partiet SPÖ og det liberale sentrums­partiet Neos går imot. Til tross for koalisjons­regjeringens parlamentariske flertall vil forslaget dermed ikke oppnå den nødvendige stemme­overvekten for en slik lovendring i Nasjonalrådet, som er det folkevalgte kammeret i parlamentet.

I den aktuelle saken var det ikke manglende lovverk som var problemet, hevder opposisjons­partiene:

Begge parter ser snarere på Vorarlberg-saken som en svikt fra innenriks­departmentets side, og ikke som et rettslig vakuum. Allerede for noen dager siden hadde Neos påpekt at den tyrkiske asylsøkeren, som har oppholdsforbud, kunne ha vært deportasjons­fengslet.

SPÖ-talsmann Jörg Leichtfried hevder på sin side at utspillet fra Kickl er en rent politisk manøver med sikte på å skape splittelse.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂