Søndag ettermiddag ble det avklart at Sveits forbyr bruk av heldekkende hodeplagg på offentlig sted, etter at et flertall i folket stemte for et slikt forbud.

Ifølge NTB-DPA-AP viser offisielle resultater at 51,2 prosent av velgerne i et flertall av Sveits’ kantoner støtter forbudet etter søndagens folkeavstemning, melder nyhetsbyrået AFP. Valget var med andre ord jevnt.

Folkeavstemningen ble avholdt etter flere år med til dels hissig debatt i Sveits.

På papiret dreier det seg om et generelt forbud mot å dekke til ansiktet. Det vil dermed også gjelde for eksempel finlandshetter, nikaber, skimasker og tørklær som ofte brukes av demonstranter.

Forslaget kom fra gruppen Egerkingen-komiteen, som i 2009 sto i spissen for forbudet mot minareter.

Kritikere anklager gruppen for primært å ha til hensikt å fremme fremmedfrykt mot muslimer, som utgjør anslagsvis 5,3 prosent av befolkningen i Sveits.

Tilhengerne mener loven er nødvendig for å opprettholde et prinsipp om at ansikter skal vises i et fritt samfunn som Sveits.

Resultatet av folkeavstemningen betyr at forbudet må skrives inn i grunnloven innen to år.

Forbudet vil gjelde i restauranter, butikker og i det øvrige offentlige rom. Det blir unntak på religiøse steder, under karnevalsfeiring og av hensyn til sikkerhet og helse, for eksempel ved bruk av munnbind som beskyttelse mot virus.

Den europeiske menneskerettsdomstolen avgjorde i 2014 at forbud mot heldekkende hodeplagg ikke strider mot menneskers religions- eller ytringsfrihet.

Lignende forbud er innført i Østerrike, Nederland og Frankrike.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.