Sveits vurderer å fengsle folk som varmer opp rommene sine over 19 grader Celsius hvis landet blir tvunget til å rasjonere gass på grunn av Ukraina-krigen. I verste fall kan straffen bli fengsel i tre år.

I tillegg vurderes det å innføre bøter til de som bryter det foreslåtte nye regelverket.

Markus Spörndli, som er talsperson for finansministeren Guy Parmelin, forklarte til avisen Blick at daglige bøter for å ha for høy temperatur vil starte på 30 sveitsiske franc. Men han la til at i verste tilfelle kunne bøtene være opp til 3000 sveitsiske franc.

Dette tilsvarer over 30.000 norske kroner. Bøtene vil variere ut fra inntekt og økonomi til den bøtelagte.

Vedtaket som er under vurdering vil blant annet innebære at 19C er maks for alle rom som får varme av gass. I tillegg får man ikke lov til å ha varmtvann over 60C.

Strålevarmere vil bli forbudt. Badstuer og svømmebassenger må holdes kalde.

I tillegg vurderer man altså å innføre fengselsstraff for de som bryter reglene for gassbruk. Ved forsettlig handling er det mulig med fengselsstraff på inntil tre år eller bot. Selv ved uaktsomme overtredelser av tiltakene kan det tenkes en bot på inntil 180 dagsatser.

Finansminister Guy Parmelin lover dog at Sveits ikke skal bli en politistat.

– Politiet går ikke til alle – men det kan være stikkprøver, sier Parmelin.

Utfordringen for kantonene, som skal kontrollere forbudsregelverket, er enda større. Politisjefen Fredy Fässler (63) har allerede appellert til den føderale regjeringen om å «beordre kun tiltak som kan iverksettes og fremfor alt kontrolleres».

Kantonene har frist til 22. september til å vurdere forslaget og komme med sine bekymringer og forslag.

Gass utgjør rundt 15 prosent av energibruken i Sveits, og brukes mest til oppvarming og matlagning. Halvparten av denne gassen har tidligere vært importert fra Russland.

EU kunngjør pristak på russisk gass, Putin truer med stans i alle energileveranser

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.