En plakat i landsbyen Buochs i Switzerland, tirsdag 16. februar 2021. Mange ser forbudet mot burka som et ledd i kampen mot ekstremisme. (Urs Flueeler/Keystone via AP/NTB)

Etter flere års debatt om burka og ansiktstildekning i Sveits, så ser det ut til at landet følger etter Frankrike, Østerrike, Bulgaria, Belgia og Danmarks burkaforbud når de i dag avlegger sin stemme i valget.

Ifølge valgdagsmålingene ligger det an til et flertall for et forbud mot bruk av burka på offentlig sted i Sveits.

To valgdagsmålinger utført av kringkastingsselskapet SSR og gfs.bern viser begge 51 prosent flertall for burkaforbud.

En kvinne går fullstendig tildekket langs en gate i Oslo i juni 2019. Foto: Hanne Tolg.

Burka- og niqabforbudet er en del av kampen mot radikal islam. De aller fleste kvinner som bruker niqab i Sveits, er turister. Det var ikke uvanlig før koronaviruspandemien å se dem i luksuriøse butikker i sentrum av Genève eller i Zürich.

Bøter på opptil 10 000 sveitsiske franc (rundt 92.000 kroner) kan ilegges lovbrytere hvis loven vedtas.

Amnesty Sveits er mot et forbud av burka. De mener at det er diskriminering:

Flere medier skriver at burka er så uvanlig i Sveits at det ikke er noe problem. Men dette er ikke poenget. En lov mot ansiktstildekning er en prinsippsak, ikke en straff mot enkelte muslimske kvinner. Loven vil også hindre at bruk av burka øker på et senere tidspunkt.

Fem prosent av Sveits’ befolkning er muslimer.

I november 2009 stemte den sveitsiske befolkningen for en lov mot islamske minareter med 57,5 prosent. Det kom som et sjokk på politikerne.

Følg avstemning her.

lepoint.fr    dw.com    swissinfo
Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.