Mediene har knapt omtalt brannen i Saint Sulpice-kirken, søndag 17. mars, to dager etter Christchurch. Den var voldsom. Foto: Reuters/Scanpix

NRK bruker onsdag morgen uttrykket «foreløpig» om franske myndigheters etterforskning av brannen i Notre Dame. -Etterforskerne går foreløpig ut fra at det handler om en ulykke.

Hvorfor den nye språkbruken? Mandag kjøpte mediene uten motforestillinger myndighetenes versjon om at det var en ulykke. Hva har skjedd?

Er det kommet frem ting som åpner for at det kan ha vært en bevisst anlagt brann?

Det vi vet er at den første brannalarmen ble utløst 18.20. Da folkene på stedet undersøkte, fant de intet tilløp. En halv time senere gikk alarmen og nå var det full fyr og umulig.å slukke. Hva skyldes disse merkelige omstendighetene?

Paris public prosecutor Rémy Heitz announced on Tuesday that a full investigation would uncover how a massive fire was allowed to gut the cathedral.

“What we know at this stage is that there was an initial alarm at 6:20 p.m., followed by a procedure to verify this but no fire as found,” Heitz explained. “Then, there was a second alarm at 6:43 p.m. and at that point a fire was detected in the structure.”

Notre Dame Alarm Raised 23 Minutes Before Blaze Was Detected

Heitze sier ikke mer. Han burde også blitt bedt om å forklare hvordan en ild kunne oppstå som spredte seg med en slik hastighet.

Firmaet som hadde hovedansvaret fore oppussingen, Le Bras Frères, har årelang erfaring med restaurering av kirker. De har «gjort»katedralene Amiens, Reims, og Poitiers. Når de behersker teknikkene, behersker de også sikkerhet og brannvern.

Document har snakket med en person som har vært sikkerhetsansvarlig ved store bygg. Han sier:

Det er ren rutine at det er brannvakt på stedet etter at arbeidet er avsluttet. Brannslukningsmateriell ligger fremskutt lagret, klart til bruk. I tilfellet Notre Dame ville man ikke behøvd å løpe ned for å hente slukningsmateriell, Det ville ligge klart i og ved taket eller andre steder man arbeidet. Det har ikke blitt opplyst om Notre Dame hadde sprinkleranlegg, et helt vesentlig punkt. Byggeier har normalt lagt kontaktpunkt på utsiden, slik at brannvesen kan koble seg direkte på sprinkleranlegg. Røkdetektorer er koblet sammen. Hvis man driver med arbeid som gir røkutvikling, vil sløyfene bli frakoblet under arbeid, men koblet sammen igjen ved avslutning. Det er utenkelig at det ble slurvet med noen av disse prosedyrene under arbeid i et så viktig bygg som Notre Dame. Her ville sikkerhet vært 110 prosent.

Disse prosedyrene som en leser opplyste om er innlysende og burde fra første stund blitt stilt av mediene. Svarene vil kunne fortelle om det hadde foregått noe irregulært.

Hvis noe unormalt ble oppdaget, hvorfor? Men for å kunne svar må man tørre å spørre.

Vi leser at det strømmet mange besøkende ut av kirken etter at brannen ble oppdaget. Da hadde kirken ennå ikke stengt. Vi går ut fra at muligheten for at noen av de hadde antent, også blir vurdert.

Et annet spørsmål er ansatte og innleide med adgang til byggeplassen og bygget. Vi går ut fra at alle disse ble sikkerhetsklarert. Ble det gjort grundig nok?

Først når disse svarene foreligger vil man kunne konkludere. At myndighetene etter tre kvarter hadde svar på hånd, tyder på frykt.

Hvis det skulle være antent vil det nok sitte langt inne for Macron å innrømme det offentlig.

At han sier gjenoppbyggingen skal fullføres innen fem år tyder på at han har panikk.

Ødeleggelsen av Notre Dame vil for alltid bli forbundet med hans navn. I enda høyere grad hvis brannen var antent, og Macron forsøkte å skjule det.

Saint Sulpice-kirken ble antent. Men mediene snakker ikke om det. De er med på forstillelsen.

 

 

Hvis du synes tanker som dette er verdifulle, – de krever en del innhenting – så bør du kanskje vurdere å støtte oss?

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.