FILE – In this file photo dated Wednesday June 16 2021, Notre-Dame cathedral is pictured two years after the cathedral was ravaged by a fire, in Paris. After more than two-years of work to stabilize and protect it after the shocking fire that tore through its roof and knocked down its spire, France’s Notre Dame Cathedral is finally stable and secure enough for artisans to start rebuilding it, according to a government statement Saturday Sept. 18, 2021. (Thomas Samson, Pool FILE via AP)

Planen som vil forvandle Notre Dame i Paris til et kitsch-interiør er blitt godkjent av antikvariske eksperter tross sterke protester fra fagfolk. Først brant kirken, eller ble brent, nå vandaliseres den under gjenoppbyggingen. Det er dobbeltmord på symbolet på fransk historie og tradisjon.

100 fagfolk publisert nylig et opprop som advarte i sterke ordelag mot planenen.

Heritage experts have given the green light to a controversial redesign of the interior of Notre-Dame, including possible street art and mood lighting, despite critics complaints it amounted to politically correct «vandalism» of the Gothic masterpiece.

This week 100 French historians and intellectuals blasted ‘kitsch’ the blueprint to give the interior of fire-stricken cathedral a modern makeover, exclusively revealed by The Telegraph, as «kitsch».

Til og med mannen som Emmanuel Macron utpekte til å lede innsamlingen av penger til gjenreisningen, tv-ankeret, Stéphane Bern, har tatt avstand fra planene.

Stéphane Bern, a celebrity TV presenter who the French president tasked with raising funds to save Gallic heritage treasures, joined high-profile artists and academics in signing a petition that warned the controversial plans would “gravely compromise the resurrection” of the cathedral.

Planen er å forvandle deler av kirken til et opplevelsessenter. Man deler inn kirken i seksjoner hvor det undervises i ulike språk som mandarin og arabisk. Den siste stasjonen er viet klima og miljø. Slik blir Notre Dame spent for det politisk korrekte. En kirke for fremtiden, dermed må fortiden vike.

The commission approved proposals to create themed chapels on a “discovery trail”, with an emphasis on Africa and Asia, while quotes from the Bible will be projected onto chapel walls in various languages, including Mandarin and Arabicd. The final chapel on the trail will have a strong environmental emphasis.

Confessional boxes will be replaced with modern art murals, and new sound and light effects to create “emotional spaces”.

Moderne kunst skal inngå sammen med gammel. Pater Gilles Drouin sier dette har vært gjort til alle tider og viser til gullkortet som kardinal Lustiger fikk plassert i kirken i 1994.

Hvis man skal få en ide om hvordan moderne kunst forandrer kirkerommet kan man besøke domkirken i Hamar. Der har Håkon Gullvåg fått nesten alle veggene til sine bilder. De «overdøver» at det er et hellig rom. Det er nærmest en privatisering av kirken, eller ekspropriering. Noe lignende ser ut til å være planen for Notre Dame.

However, the plans have sparked fury in some quarters.

Reacting to the vote, one high-placed Notre-Dame critic told The Telegraph: «In France, what is called modernisation amounts to vandalism.»

The petition in Le Figaro entitled “Notre-Dame de Paris: What the fire spared, the diocese wants to destroy” expressed horror at the plans, which it said were reminiscent of so many “‘immersive’ cultural projects where very often the inane vies with the kitsch” and risked “totally adulterating the decor and liturgical space”.

Dem franske revolusjon skadet kirken og den ble pietetsfullt restaurert av Viollet-le-Duc som forsøkte å gjenskape middelalderens spiritualitet.
Nå er det nye toner. En av dem som støtter planene er tidligere leder for Louvre, Henri Loyrette. Hen er tydelig politisk i sitt syn: Modernitet og økumenisk hører sammen, mens de som vil bevare er nostalgikere. Da forstår man også at kirken ikke lenger skal bevare, men forandre i den nye tidens ånd.
Henri Loyrette, heritage curator and former head of the Louvre museum, said: “One cannot imagine a reconstruction of Notre-Dame without an aggiornamento. The question is not, ‘should there be contemporary art?’, but rather, ‘what is a church today?’.

“A strictly identical renovation is a capitulation,” he told Le Monde, which said a fierce battle was underway in the French Catholic Church between “believers in modernity and ecumenism and the guardians of a nostalgic conservatism”.

Disse planene ville neppe sett dagens lys uten godkjenning av presidenten. Hvordan vil velgerne reagere? Det er valg i april.
Notre-Dame restoration slammed by critics as politically correct ‘vandalism’ gets green light

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.