Nytt

Peterskirken i Vatikanet sett fra Via della Conciliazione i Roma. Foto: Luca Aless / Wikimedia Commons.

En tjue år gammel somalisk statsborger med kontakter i en operativ IS-celle i Somalia er blitt arrestert av italiensk politi i Bari i det sørøstlige Italia og siktet for terrorplanlegging, etter å ha oppfordret til å plassere bomber i italienske kirker.

En nokså intetsigende notis om arrestasjonen ble allerede torsdag offentliggjort av nyhetsbyrået ANSA, men nå har flere detaljer kommet frem i italienske medier.

La Gazzetta del Mezzogiorno opplyser at 20-åringen heter Mohsin Ibrahim Omar, og opptrer under navnet Anas Khalil. Arrestanten er også siktet for oppfordring til og forherligelse av terror. I sosiale medier som Facebook postet han hyllester til «martyriet».

Det som er kommet frem til nå, er at politiet i en tid hadde etterforsket den somaliske statsborgeren og noen av kontaktene hans. Takket være telefon- og dataavlytting kunne det hemmelige politiet oppdage mye mistenkelig materiale hos 20-åringen, som i innhold svarte til typisk jihadist-ideologi.

Lokalt politi i Bari, hemmelig italiensk politi, to italienske antiterrorenheter og amerikanske FBI har samarbeidet om etterforskningen, som er koordinert av en spesialenhet for organisert kriminalitet hos italienske påtalemyndigheter.

Politiet fikk hastverk med å arrestere ham etter attentatet i Strasbourg. 20-åringen hadde lastet ned bilder av Vatikanet, og planene var i ferd med å bli mer konkrete etterhvert som julen nærmet seg:

«La oss plassere bomber i alle kirkene i Italia. Hvor er den største kirken? I Roma?». Dette er en av meldingene spesialenheten avlyttet i Bari under etterforskningen av den terrorsiktede somalieren, som forsøkte å rømme idet han ble arrestert den 13. desember. «Hastverket med å gjennomføre pågripelsen», forklarer etterforskerne, «skyldtes omtalen av planer om å gjennomføre fiendtlige handlinger i relasjon til den nært forestående julen, samt mot kirkene – i egenskap av steder som kun frekventeres av kristne».

Fiendtlighet mot kristne mål er etterhvert noe som viser seg med jevne mellomrom i Europa. Julemarkeder var mål for terrorangrepet i Berlin den 19. desember 2016 og i Strasbourg 11. desember 2018.

Veritable terrorangrep mot kirker av den typen som har skjedd i Nigeria, Egypt og andre steder, har enn så lenge uteblitt i Europa, men er utvilsomt noe europeiske sikkerhetsmyndigheter frykter sterkt. Den 26. juli 2016 ble den franske katolske presten Jacques Hamel knivdrept av to muslimske menn som hadde sverget troskap til IS, mens han holdt messe i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie.

Italia har ikke vært utsatt for noe større islamsk terrorangrep, men en rekke planer er blitt avverget.

 

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.