Nytt

Tre av fem medlemmer av en jihadistgruppe – bestående av fire afghanere og en pakistaner – som planla terrorangrep i Italia og England, ble tirsdag morgen arrestert av italiensk politi i Milano, i Cerignola og i Bari, hvor gruppen var basert.

Mens de to resterende medlemmene fortsatt er på frifot, er de tre allerede siktet for internasjonal terrorisme og menneskesmugling, skriver Corriere della Sera.

Sammen med spesialenheten ROS arresterte etterforskere tilhørende det halvmilitære politiet Carabinieri den 23 år gamle afghaneren Hakim Nasiri på asylmottaket i Bari, og hans 29 år gamle landsmann Gulistan Ahmadzai i Cerignola. Den 24 år gamle pakistaneren Zulfiqar Amjad, som bodde i Bari, ble arrestert i Milano. Man mistenker at de to afghanerne Qari Khestamire Ahmadzai (30) og Surgul Ahmadzai (28) er rømt til hjemlandet.

Flere av de fem hadde oppholdstillatelse i Italia, enten på humanitært eller subsidiært grunnlag.

En nesten komisk detalj er at Nasiri, som ventet på svar på sin asylsøknad, var blitt fotografert sammen med Baris borgermester Antonio Decaro under en solidaritetsmarsj for «flyktninger» i september i fjor (et flashback til Stoltenberg er jo uunngåelig). Til venstre på bildet over er Decaro kledelig uformell for anledningen, ubarbert, med åpen skjorte uten slips, og vanskelig å skille fra terroraspiranten med annet enn at han ikke har på en caps bak frem.

Nasiris adferd fremstod ikke like uskyldig hele tiden:

Etterforskningen ble innledet sist desember, da Carabinieri i Bari identifiserte de fire afghanerne i kjøpesenteret IperCoop i bydelen Santa Caterina. En kontroll av mobiltelefonene deres avslørte at de hadde gjort opptak i kjøpesenteret, inne på flyplassen i Bari, og på havnen i byen. På andre bilder er de å se ved Circus Maximus og Colosseum i Roma. I London har de fotografert leiligheter, en kino, et velværesenter, en restaurant, kjøpesenteret West India Quay […]

Ytterligere undersøkelser viste at de fem planla og tilrettela for internasjonal terrorisme. Antiterrorenheten tilhørende italiensk påtalemyndighet sier at organisasjonen deres hadde bånd til likesinnede i Frankrike og Belgia og til den islamske staten (IS), samt at opptakene tjente til forberedelse av terroraksjoner på de respektive stedene. De har også spredt jihadistisk propaganda og terrorlogistisk informasjon på nettet.

Nasiri var ellers ikke smartere enn at han fant det for godt å posere med våpen på bilder.

hakim-nasiri

Det er ikke overraskende at adriaterhavshavnen Bari med sine ferjeruter til Hellas er et viktig transittpunkt for terrorister, men det er ikke så ofte at det avsløres terrorceller i Italias sørøstlige hjørne. Det er imidlertid en logisk utvikling, all den tid beredskapen ikke antas å være like høy overalt som den er i Roma eller Milano.

 

Corriere della Sera
La Repubblica
Wall Street Journal
NTB/Dagbladet