Nytt

En 35 år gammel tunisier og en 27 år gammel pakistaner, begge mistenkt for terrorplanlegging og spredning av IS-propaganda på nettet, ble onsdag morgen pågrepet av italiensk politi i Brescia – den nest største byen i den nord-italienske Lombardia-regionen, hvor Milano er hovedstad.

De arresterte er Lassad Briki, født i Kairouan i Tunisia den 12. februar 1980, og Muhamed Waqas, født i Gujarat i Pakistan den 16. august 1988. Førstnevnte er industriarbeider, sistnevnte sjåfør – begge med regulær oppholdstillatelse og mange års opphold i Italia.

De to antas å stå bak fotografier postet til Twitter i april inneholdende IS-budskap med kjente steder som Colosseum i Roma og domkirken i Milano som bakgrunn, og det er blant annet etter gjennomgang av overvåkningsbilder at statspolitiets enhet for post- og telekommunikasjonssaker har lyktes i å identifisere dem.

28C70B1800000578-3085479-Frightening_A_Twitter_user_shares_the_harrowing_pictures_suppose-m-53_1431890273552

Under etterforskningen, som har fått bistand av det hemmelige politiet, er det også kommet frem at de to planla attentater på italiensk jord, blant annet mot militærbasen Ghedi utenfor Brescia (det eneste stedet i Italia hvor det er lagret atombomber) og mot tjenestemenn tilhørende det halvmilitære politiet Carabinieri. Den ene av dem ser også ut til å ha overveid å angripe sin egen arbeidsgiver.

Under politiets pressekonferanse kom det frem at de to hadde lastet ned fra nettet en håndbok for mujahedin med tittelen «How to survive in the West», som også inneholder praktiske tips for potensielle attentatmenn. Av politiets avlytting fremgår det ellers at de hadde snakket sammen på telefonen om mulige angrepsmål og drøftet mulighetene for å skaffe seg våpen.

 

Corriere della Sera