Palazzo Marino på plassen foran La Scala-operaen i Milano er belyst med det italienske flagget den 20. mars 2020. Leonardo da Vinci bivåner det hele fra sin sokkel. Foto: Daniele Mascolo / Reuters / Scanpix.

Hva er grunnen til at smittetakten forblir så sterk i Italia til tross for omfattende smitteforebyggende tiltak? Formodentlig nye lokale utbrudd som ikke lot seg forutse.

Man er nødt til å analysere i geografisk detalj for å få klarhet i problemstillingen. La oss se litt nærmere på noen data for de hardest rammede blant de noe over hundre provinsene i Italia, som er fordelt på tjue regioner.

Hardest rammet er regionen Lombardia, som består av de tolv provinsene Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantova, Milano, Monza, Pavia, Sondrio og Varese.

Grafikk: Rarelibra / Wikimedia

De fire hardest rammede provinsene er Bergamo, Brescia, Milano og Cremona. Utviklingen i antall påviste smittetilfeller fra den 14. til den 18. mars syntes å peke i retning av utflatning for Bergamo og Cremona, og opphør av nær eksponentiell vekst for Brescia og Milano:

Grafikk: Il Sole 24 Ore. Markeringene med ellipser er Documents.

I Bergamo så det ut til at utflatningen var underveis, men så kom det plutselig et nytt kraftig hopp oppover, markert med den øverste røde ellipsen, som bryter den utflatende dynamikken. Dagen i forveien har det skjedd noe lignende i Milano: En bortimot lineær vekst skifter plutselig til et høyere gir, markert med den nederste ellipsen.

I Cremona, som ligger jevnt med Milano en tid, har det imidlertid ikke kommet noen slike ubehagelige overraskelser, og der virker det som om utflatningen er nokså konsolidert.

Hva skiller de to? Først og fremst at Milano er et urbant område med større konsentrasjon av mennesker.

I sentrum av millionbyen fortsetter metroen å gå. Regionale myndigheter vil stenge den, men lokale myndigheter, som derimot vil stenge tobakkssjappene, mener metroen er nødvendig for at samfunnet skal fungere. Hva om ikke helsepersonell kan komme seg på jobb på noen annen måte? Her spørs det om ikke sykehusene ganske snart vil trenge nye transportløsninger for sine ansatte.

Den kollapsede sykepleieren på bildet som gikk viralt, var fra Cremona. Har det skapt større bevissthet om situasjonen og økt ansvarsfølelsen lokalt? Man kan bare spekulere.

Foto: Francesca Mangiatordi / @france_exa via Reuters / Scanpix.

I Lodi, provinsen som ble rammet først, ser situasjonen ut til å være under kontroll.

Uansett vil nye lokale utbrudd som i starten ikke lar seg avlese fra nasjonale tall, kunne skape ny vekst som etter få dager gjør utslag på den totale statistikken.

Så lenge de største tallene er begrenset til en håndfull provinser, forblir de nasjonale tallene forholdsvis beskjedne i den store sammenhengen i noen dager til. Men man er naturlig nok livredde for at det som har pågått i Bergamo, vil gjenta seg i flere titalls andre provinser landet rundt.

Torino i Piemonte gjør også et hopp i grafikken over fra 19. til 20. mars, riktignok fra et lavere utgangspunkt. En ny nødsituasjon i Nord-Italias nest folkerikeste by er ikke det man trenger nå.

Moralen er til syvende og sist at hver enkelts ansvarlige opptreden er avgjørende. Ubetenksom adferd kan skape utbrudd på nye steder, eller sette ny fart i et lokalt utbrudd som så ut til å komme under kontroll. Det forklarer også de noe mer hardhendte tiltakene som nå brukes mot uansvarlige.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂