Sakset/Fra hofta

President Xi Jinping og kona Peng Liyuan var 22. og 23. mars i fjor på besøk i Roma og Palermo. De ble mottatt som om Xi er keiser. Her mottas de ved ankomsten til Palermo av presidenten for delstatsforsamlingen på Sicilia, Gianfranco Micciche. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters/Scanpix

Kina har de senere år hatt stor innflytelse på moteindustrien i Italia. Over 300 000 kinesere bor i Italia, og det går direktefly fra Milano til Wuhan.

I Lombardia ligger byen Bergamo, hvor vi i Europa først så de fortvilende høye dødstallene. Rett utenfor byen ligger tre store tekstil-fabrikker hvor kinesere syr moteplagg «Made in Italy» på høygir.

Hvorfor ble dødstallene så høye i Italia? Norske medier har tilsynelatende gitt et svar. Mer eller mindre som Dagsavisen 21. mars, i fem punkter: 1. Aldrende befolkning. 2. Viruset ble ikke oppdaget. 3. Unge og eldre bor sammen 4. På den måten blir smitte brakt videre, og 5. Italia kom inn i en ond sirkel. Slik oppsummerer Dagsavisen.  

Konklusjon: Det er den italienske livsstilen og befolkningssammensetningen som gjør at italienere blir så hardt rammet. Sammen med «pasient 1». Den 38 år gamle italieneren som har fått status som den såkalte super-sprederen. Det kommer vi til.

Mange av oss har kanskje opplevd at disse svarene ikke er helt tilfredsstillende. Hvis man leter i utenlandske medier, kommer det opp et annet bilde som virker mye mer sannsynlig.

Spørsmålet er det samme: Hvorfor har Italia lidd så katastrofalt på grunn av viruset med opprinnelse i Wuhan?

Kortsvaret er dette: Det har i årevis vært en tett forbindelse mellom Nord-Italia og Wuhan, to tilsynelatende fjerne regioner på verdenskartet. Men geografisk sett er de faktisk nært bundet sammen.

Italia var det første landet som tilbød direktefly fra Europa til Kina for mange tiår siden.

Søker du på fly Milano–Wuhan, får du for eksempel opp Cheap non-stop flights Wuhan-Milan

Italia opprettet for mange år siden direktefly fra Wuhan og lot over 100 000 borgere fra Kina flytte til Italia og jobbe i fabrikkene der.

Det bor nå mer enn 300 000 kinesiske statsborgere i Italia, ifølge Fortune Magazine, og over 90 % av dem jobber i Italias klesindustri.

Nord-Italia har en veldig velstående mote- og klesindustri. Mange av de mest kjente merkene rundt om i verden fra, Gucci til Prada, har sin opprinnelse i regionen.

Siden Kina har tilbudt billigere produksjon til klesfabrikkene, har flere og flere italienske motehus lagt ut arbeid til Kina, og spesielt til Wuhan.

Etter som kineserne ble stadig mer velstående i løpet av de to siste tiårene, flyttet flere og flere kinesiske borgere til Nord-Italia, og mange kinesere kjøpte italienske firmaer. Det skriver New York baserte Rebellion research,  i artikkelen»Northern Italy – Wuhan – partners for better or worse. «

Den offisielle historien som har versert i de store mediene er altså at korona-viruset først ble oppdaget den 31. januar hos to kinesiske turister fra Wuhan på besøk i Roma. De hadde først vært i Nord-Italia.

Disse to ble umiddelbart isolert. Dagen etter erklærte statsminister Giuseppe Conte at Italia stanset alle flygninger til og fra Kina, som første land i EU.

– Situasjonen er under kontroll, sa statsministeren.

Først i midten av februar begynte man å oppdage lokalt smittede. Det startet angivelig med en 38 år gammel italiensk mann i den lille byen Codogno i Lombardia-provinsen i nord som ble lagt inn på sykehuset. Men det tok tid før man sjekket ham for covid-19, og helsepersonell rundt ham testet siden positivt.

Forklaringen har i ettertid vært at smitten kom fra denne ene pasienten. Den offisielle historien har vært at denne pasienten, den såkalte super-sprederen, har spredt all smitten i området. Er dét sannsynlig?

– Han vi kaller «pasient 1» var muligens «pasient 200», sier den italienske epidemilogoen Fabrizio Pregliasco, skriver New York Times den 21.mars.

Viruset hadde allerede da vært aktivt i ukevis, spredt rundt i hele Lombardia, sier eksperter, ifølge New York Times. Viruset kan ha vært på mennesker som enten ikke har hatt symptomer, eller noe som har passert som en vanlig influensa.

Allerede i januar tok noen politikere på høyresiden til orde for overfor statsminister Conte å sette skolebarn i den nordre delen av Italia i karantene. Mange av dem kom tilbake fra jul og kinesisk nyttårsfeiring i Kina.

Det gjaldt i hovedsak barn av kinesiske immigranter, skriver New York Times. På venstresiden ble dette forslaget kritisert som populistisk og for å fyre opp under frykt. Kinesisk nyttår er en storstilt feiring som varte fra 10. januar til 18. februar i år, med millioner av kinesere som forflyttet seg innenlands og utenlands, skriver Business Insider.

Det endte med at statsminister Conte avslo forslaget om skolebarn i karantene og forsikret myndighetene i nord at de skulle stole på beslutningene til landets utdannings- og helsemyndigheter, som ikke hadde støttet karantene-forslaget.

At viruset trolig hadde gått under radaren i flere uker før det ble oppdaget, er antakelig en viktig grunn til at det har fått utvikle seg så massivt.

Hvordan kunne det skje? Og hvorfor så mange smittede og døde i Italias nordlige region Lombardia?

Tre store tekstil fabrikker ligger i kommunene Albino og Gandino, om lag 20 km fra Bergamo, hvor vi har sett de tragiske kolonnene med militære kjøretøyer som frakter ut kister med døde, hvor de nærmeste ikke engang kan komme nær kisten.

I de samme områdene syr kinesere på høygir merkevarer som Gucci, Calvin Klein og Ralph Lauren. Stedene Albino og Gandino ligger i provinsen Bergamo, hvor lokalavisens sider med dødsannonser har mer enn tredoblet seg den siste tiden, fra tre til ti sider.

Albini Group, the leading European manufacturer of shirting fabrics that has worked with brands like Calvin Klein, Ralph Lauren, Thom Browne and Dior, has closed its three production plants in Albino, Gandino and Mottola this week.

Albino and Gandino are in the province of Bergamo, where the local daily newspaper obituary pages have more than tripled to 10, skriver Vogue Business.   

Milano, Italias viktigste by for mote og handel, som ligger en times tid unna Bergamo, har en stor og yrende Chinatown.

Kineserne har overtatt butikker i store området kalt Sarpi. Nå ligger de på rekke og rad, hundrevis av kinesiske butikker, der den lokale italienske slakteren, bakeren og ostebutikken med flere tidligere lå. Milaneseren Pier Franco Lionetto er leder i nabogruppen som prøver å nå fram til myndighetene med nabolagets bekymringer over bydelen deres som forsvinner.

Den eldre befolkningen i Milano kjenner seg fortrengt fra sitt eget område og må sitte og se på at nabolaget deres med små, kjente butikker gjennom de siste 10–20 årene har forsvunnet og blitt erstattet av kinesiske klesbutikker.

Det har også vært hissige konflikter mellom italienere og kinesere på bakgrunn av denne frustrasjonen over at bydelen i Milano blir overtatt av Kina. Konflikter har blant annet gått ut på at kineserne frakter varer til butikkene på store traller med kartonger som hindrer folk i å gå på fortauene.

I tillegg til dem som daglig svetter bak symaskinene har man også rike kinesiske fabrikkeiere og businessfolk på et høyere nivå. Mange av disse kineserne med og uten familie reiser naturlig nok fram og tilbake mellom Kina og Nord-Italia, ikke bare i høytider som jul og kinesisk nyttår i januar.

Studenter både fra Kina og Italia driver også med utveksling og studier i blant annet business i de to landene, og fyller jevnlig flyene langs Marco Polos rute.

I tillegg til de 300 000 kineserne som er registrert bosatt i Italia, kommer de illegale kinesiske arbeiderne, som har elendige arbeidsforhold, noen av dem syr i 16 av døgnets 24 timer og må sove på fabrikkene.

Disse illegale kineserne er naturlig nok ikke registrert i det offentlige helsevesenet, og de har ingen private helseforsikringer. Om noen av disse blir syke av korona-virus eller annet, vil det aldri bli registrert. Det skriver motestedet Green queen i en artikkel hvor de etterspør sammenheng mellom covid 19 og de illegale kinesiske tekstilarbeiderne i Nord-Italia.

What’s more is that most of these workers are in the country illegally, which means they don’t have any official registration documents or records of their employment and whereabouts, let alone any form of identification that would allow them to access Italy’s public healthcare system, known as Servizio Sanitario Nazionale. This leaves them vulnerable and unlikely or unable to seek medical attention. If any of the illegally transited workers did have coronavirus, it is almost impossible to know and trace how many people that person infected and who they came into contact with.

I om lag 20 år har Kina sakte men sikkert spist en større del av det italienske markedet. Unge italienere flytter fra Italia. De har ingen framtid i sitt eget land. Kanskje er det derfor befolkningen i Lombardia har såpass mange eldre?

Italienske myndigheter har gitt gunstige vilkår for kinesisk eksport og import. Slik har Kina konkurrert ut de små familie-eide butikkene, slik som den lille italienske veskebutikken på hjørnet som hadde kvalitets-skinnsko eller -klær, med det daværende kvalitetsmerket  «Made in Italy». Konsekvensen er at «arvesølvet» neste generasjon italienere kunne tatt over, har italienske myndigheter sakte men sikkert overdratt til Kina.

According to data published by the Italian Ministry of Labor and Social Policies, 309,110 Chinese people were officially living in the country in 2018, comprising 155,305 men and 153,805 women with an average age of 31 years. Lombardy and Tuscany emerged as the two regions that received the largest number. Specifically, several businesses producing or selling clothes, supermarkets, and technological-device stores have been concentrated in the city of Milan, boosting a vibrant multicultural environment in Lombardy. skriver Asia-times. som ønsker å unngå kritikk mot kinesere. Med tittel: Om å være kineser i Italia i virus-tiden.

Som Nettavisen skriver lørdag: 78 prosent av smittede i Kina er symptomfrie. Hvis studien de refererer til, er korrekt, kan unge kinesere i Italia, med en gjennomsnittsalder på 31 år, altså være symptomfrie smittebærere. Mens de eldre nord-italienerne ikke overlever viruset. Og smitten har etter all sannsynlighet foregått lenge før den offisielle «pasient 1», den såkalte italienske super-sprederen, kom på sykehus i Lombardia i februar.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: