Datagrafikk av en strukturmodell av en virustype knyttet til Covid-19. Foto: NEXU Science Communication via Reuters / Scanpix.

Etter 24 timer uten nye meldinger om døde i Italia som følge av coronaviruset Covid-19, har italienske myndigheter tirsdag ettermiddag kunngjort tre nye dødsfall. Antall dødsofre i Italia er dermed kommet opp i 10 – alle gamle og syke.

De tre siste tre døde var alle syke og over 80 år gamle.

La Stampa skriver:

I løpet av de siste timene har tre personer over 80 år dødd i Lombardia: En 84 år gammel mann fra Nembro i Bergamo-provinsen, en 91 år gammel menn fra San Fiorano og en 83 år gammel kvinne fra Codogno, de to sistnevnte i Lodi-provinsen.

Det er i skrivende stund 288 personer som har testet positivt for viruset i Italia. De fleste av dem er fra Lombardia-regionen, den folkerikeste av de 20 regionene i landet. Av Italias 106 provinser er det nå 20 provinser hvor det er påvist minst ett tilfelle av viruset.

I Sør-Italia er det hittil påvist kun ett tilfelle, på Sicilia. Foruten Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte, som er hardest rammet i den rekkefølgen, har noen få testet positivt også i Liguria, Toscana og Lazio.

Walter Ricciardi, som er talsperson for Verdens Helseorganisasjon (WHO), uttaler at 80 prosent av pasientene blir friske av seg selv. Av de resterende 20 prosentene som trenger helsehjelp, er det 5 prosent som blir alvorlig syke, og 3 prosent dør. Dødeligheten ser altså ut til å være litt høyere enn tall fra kinesiske myndigheter tydet på. Spørsmålet er om også dette er et for lavt estimat.

Det er ikke noe farlig å oppholde seg eller reise i Italia, uttaler statsminister Giuseppe Conte. Problemene er begrenset til få områder og under kontroll, tilføyer han.

Ikke desto mindre fortsetter italienske myndigheter å iverksette smitteforebyggende tiltak. Selv en dødelighet på 3 prosent er såpass høyt at det er viktig å begrense spredningen mest mulig.

Det at økningen i antall tilfeller ser ut til å ha avtatt de siste 24 timene, kan tyde på at tiltakene har en viss virkning. Men den geografiske spredningen ser likevel ut til ikke å la seg stanse.

Oppdatering: Antall smittede og døde er siden økt til henholdsvis 322 og 11. Det ellevte dødsofferet var en 76 år gammel kvinne fra Treviso i Veneto-regionen.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.