Det norske skipet «Geo Barents» i Middelhavet. Foto: MSF Sea / Twitter.

Mens europeeres oppmerksomhet er rettet mot energikrisen og Ukraina-krigen, øker båtmigrasjonen til Europa utenfor medienes søkelys. Hittil i år har over 50.000 båtmigranter kommet til Italia, ofte med NGO-ers hjelp, og den italienske kystvakten estimerer at antallet vil nå 77.000 før årets slutt.

NGO-er fra fem land – Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Spania og Italia – som disponerer i alt 18 skip og to fly, driver for tiden migrasjonstrafikk til Italia via Middelhavet, opplyser Il Giornale. Sist søndag toppet det seg med 1000 ilandstigninger på én dag, skriver den italienske avisen.

Blant de 50.760 som i henhold til det italienske innenriksdepartementet hadde ankommet pr. 23. august, var 10.086 fra Tunisia, 9385 fra Egypt og 8490 fra Bangladesh – land hvor det ikke er krig og vanskelig for mange å kunne påberope seg personlig forfølgelse. Også Afghanistan, Iran og Irak er store opphavsland.

Fremst i flåten på 18 NGO-skip står «Geo Barents», som drives av Leger uten grenser. Det norske skipet, som kan romme opp mot 1000 migranter, fungerer som koordinator for de andre skipene, skriver Il Giornale.

Sentralt i migrasjonstrafikken står også den franske NGO-en Alarm Phone, som mottar og formidler anrop med bønn om hjelp fra migranter i Middelhavet, som flere skip altså er rede til å bistå, om nødvendig med hjelp fra rekogonseringsfly.

Et annet viktig fartøy i trafikken er «Open Arms Uno», det nye flaggskipet til NGO-en Open Arms, som har kostet 2,5 millioner euro – donert av den Genova-fødte argentinske milliardæren Enrique Piñeyro.

Migrasjonen – som havnet utenfor søkelyset under pandemien, da trafikken gikk kraftig ned – har også kommet til å prege valgkampen i Italia, som skal velge nytt parlament den 25. september.

En video av en voldtekt som en mann fra Guinea var i ferd med å utføre på en ukrainsk kvinne i Piacenza, dukket opp i medier på internett og ble formidlet av Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni på sosiale medier i poster som siden er blitt fjernet av Facebook, Instagram og Twitter. Venstresiden kritiserte FdI-lederen for offentliggjøringen, men det gjenstår å se hvordan velgerne reagerer.

Temaet er uansett brennbart. Nærmere hver tredje innsatte i italienske fengsler er ikke italienske statsborgere, og for noen lovbruddskategoriers vedkommende er utlendingenes representasjon opp mot 70 prosent. Blant utlendinger i italienske fengsler er det flest innsatte fra Marokko, Albania, Romania, Tunisia, Nigeria, Gambia, Egypt, Algerie, Senegal og Pakistan, opplyser Il Tempo.

Ikke desto mindre bruker de fleste migranter fremdeles Italia som transittland. Et flertall ønsker å reise videre til Frankrike eller nordeuropeiske land.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.