Nytt

Silvia Romano omfavner sin mor og søster på Ciampino militære flyplass i Roma den 10. mai 2020. Foto: Italias utenriksdepartement / Reuters / Scanpix.

Silvia Romano (23) – den italienske hjelpearbeideren som ble tatt som gissel i Kenya i 2018, for deretter å bli overlatt i fangenskap hos den islamistiske terrorbevegelsen al-Shabaab i Somalia– kom søndag med et italiensk militærfly fra Mogadishu til Roma. Der ble hun tatt imot av familien og av Italias utenriksminister Luigi Di Maio, skriver Corriere della Sera.

Lørdag kunngjorde Italias statsminister Giuseppe Conte at 23-åringen, som arbeidet for hjelpeorganisasjonen Africa Milele i Chakama i Kenya, var blitt frigitt og snart ville returnere til Italia.

Det er ikke kjent hvordan Romano ble satt fri, men den italienske avisens kilder antyder at det er blitt betalt to til fire millioner euro i løsepenger.

Det vakte oppsikt at den unge hjelpearbeideren var kledd i et heldekkende grønt slør som kun lot ansiktet være synlig, da hun gikk av flyet. Forklaringen er at Romano har konvertert til islam.

Den unge kvinnen, som forsikrer at hun er i god behold både fysisk og mentalt, hevder at

«jeg ikke er blitt tvunget til å gifte meg, og konversjonen til islam var mitt eget spontane valg».

Sikkerhetskilder sier derimot til Corriere della Sera at konversjonen kan være

«et resultat av den psykologiske tilstanden hun befant seg i under fangenskap».

Etter hjemkomsten fra halvannet års fangenskap ble Romano straks tatt med til debriefing hos spesialenheten for bekjempelse av terrorisme og organisert kriminalitet tilhørende det halvmilitære politiet Carabinieri.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!