To menn er siktet for å ha forsøkt å gjennomføre et IS-ledet terrorangrep mot et passasjerfly fra Etihad Airways som skulle fly fra Sydney i forrige måned.

Australsk politi opplyser at forsøket på å få plassert en hjemmelaget bombe om bord i flyet, ble avbrutt. Sist helg gikk politiet til aksjon flere steder i Sydney og pågrep fire menn som de mistenkte for å være delaktige i planleggingen.

Visepolitisjef Michael Phelan fra det føderale politiet sier at en av dem, en 49-åring fra byen, tok med seg bomben til flyplassen 15. juli i en bag. Den hadde han bedt broren sin om å ta med seg om bord, uten å fortelle ham hva den inneholdt. Men av en aller annen grunn ble bagen aldri sjekket inn. I stedet forlot 49-åringen flyplassen med den.

– Dette er en av de mest sofistikerte planene som noensinne har blitt pønsket ut på australsk jord. Hvis det ikke hadde vært for den store innsatsen våre etterretningsorganisasjoner og politi har utført over svært kort tid, kunne dette godt ha endt med en katastrofal hendelse i dette landet, sa Phelan.

IS-instruksjon

Foruten 49-åringen, er en 32 år gammel mann siktet for terrorplanlegging. En tredje mann er fortsatt i varetekt, mens en fjerde allerede er løslatt uten siktelse. 49-åringens bror er ikke siktet fordi politiet tror han ikke visste at bagen inneholdt eksplosiver.

Bombedelene, inkludert det Phelan fredag beskrev som «militært sprengstoff», ble sendt av et fremstående IS-medlem til mennene i Sydney via flyfrakt fra Tyrkia. En IS-kommandant ga deretter de to siktede instruksjoner om hvordan de skulle sette sammen bomben som politiet har beslaglagt.

Da bombeplanen sviktet, endret mennene taktikk og var i ferd med å lage en kjemisk beholder med den giftige og fargeløse gassen hydrogensulfid. Phelan sa at de ikke hadde sett seg ut noe mål for dette andre angrepet som de også er siktet for, men et IS-medlem foreslo at beholderen kunne plasseres på et folkerikt område eller på et offentlig transportmiddel.

Fremstilles fredag

Politiet hadde ingen anelse om noen av disse planene før de fikk et tips gjennom etterretningsorganisasjoner den 26. juli. De arresterte mennene tre dager senere.

Politiet vet fortsatt ikke nøyaktig hvorfor bombebagen aldri ble sjekket inn. Noen teorier er at den var for tung, eller at mannen rett og slett mistet motet. Etter at politiet avdekket planen, sendte de en bombelignende gjenstand gjennom flyplassens bagasjesystemer, og den ble stanset i kontrollen.

En av de to siktede mennene fikk kontakt med IS-kommandanten så tidlig som i april. De to mennene fremstilles for retten fredag og risikerer livsvarig fengsel.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂