Paris-ordfører Anne Hidalgo må kjempe mot to andre kvinner for å beholde ordførervervet i lokalvalget som starter til helgen. Foto: Bertrand Guay / Pool via Reuters / NTB scanpix

Etter at Benjamin Griveaux trakk seg som følge av lekkede sexvideoer, står kampen om ordførervervet i Paris mellom tre kvinner.

Når innbyggerne i Frankrikes hovedstad går til urnene i første runde av lokalvalget til helgen, er det klart at et av verdens mest prestisjetunge politiske verv går til en kvinne.

Slaget om å bli ny Paris-ordfører står nå mellom sittende ordfører Anne Hidalgo fra sosialistpartiet, Rachida Dati fra det konservative partiet og Agnes Buzyn som representerer president Emmanuel Macrons sentrumsparti LREM (La République en marche).

Buzyn ble utpekt til LREMs ordførerkandidat etter at det ble lekket sexvideoer av partiets opprinnelig kandidat Benjamin Griveaux, som valgte å trekke seg.

Første runde i valget er 15. mars etterfulgt av en ny runde helgen etter.

Opprinnelig fra Spania

Anne Hidalgo har vært ordfører i den franske hovedstaden siden 2014 og før det varaordfører fra 2001.

Familien til Hidalgo, som opprinnelig kommer fra San Fernando i Spania, flyttet til Lyon i Frankrike da hun var to år.

– En dag i andre klasse sa læreren min til meg at «små spanske jenter kommer aldri til å bli klassens beste». Det fikk meg til å ta utfordringen, har hun fortalt avisen Le Parisien tidligere denne måneden.

Som ordfører har Hidalgo møtt motstand for sin kontroversielle plan om å omgjøre en sentral motorvei langs Seinen til en gågate. I hennes periode har hun også måttet forholde seg til klager over økende forsøpling, migrantleire og galopperende boligpriser.

Tidligere justisminister

Rachida Dati kom inn i rikspolitikken som justisminister under president Nicolas Sarkozy. Hun er oppvokst i en sosialbolig i den slitne industribyen Saint-Rémy, nord for Lyon, i en familie fra Nord-Afrika med totalt elleve barn.

Hun har studert juss og økonomi og har jobbet som revisor både i privat og offentlig sektor, samt som aktor for påtalemyndigheten.

Dati ble imidlertid en splittende figur på høyresiden som justisminister. Mange reagerte på hennes noe direkte væremåte.

Hun er for tiden i fokus i forbindelse med anklager om at hun har mottatt over 9 millioner kroner fra den korrupsjonsanklagede tidligere Renault-sjefen Carlos Ghosn for ikke-reelt rådgiverarbeid. Hun nekter for anklagene.

Lege og helseminister

Buzyn, som er født og oppvokst i Paris, var en suksessrik lege som ble hentet inn i politikken som helseminister etter at Emmanuel Macron ble president i 2017.

Foreldrene kom fra Polen, og faren er holocaustoverlevende fra Auschwitz.

Som lege var Buzyn spesialist på blodkreft og ble etter hver leder for Det nasjonale kreftinstituttet.

Siden hun gikk inn i regjeringen, har hun møtt et gryende opprør blant overarbeidede sykehusarbeidere.

– Politikk er voldelig og noen ganger smertefullt, men når du må gi forferdelig diagnoser til familier og til barn, så finnes det egentlig ikke noe mer alvorlig, uttalte hun i et intervju i forrige måned.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Støtt Oss-side.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.