Foto: Julien Mattia / Zuma Press / Scanpix.

Omlag 13.500 personer deltok søndag i en marsj mot «islamofobi» i Paris, som ble arrangert på initiativ fra aktivistgruppen Collectif contre l’islamophobie en France (CCIF) og andre organisasjoner.

Blant parolene i opptoget var slagord som «stopp islamofobi», «solidaritet med kvinner i slør» og «sameksistens er nødvendig», melder Le Figaro.

Marsjen gikk fredelig for seg, selv om noen øyeblikk var problematiske, særlig da den kontroversielle aktivisten Marwan Muhammad ropte «Allahu akbar» til folkemengden. «Man sier Allahu akbar fordi man er stolt av å være muslim og fransk borger!», sa han.

Protestmarsjen har splittet Frankrikes politiske landskap, også på venstresiden, skriver den franske avisen.

Jean-Luc Mélenchon, som er presidentkandidat for ytre venstrepartiet La France Insoumise (LFI) deltok i marsjen. Statssekretær med ansvar for likestilling Marlène Schiappa, som representerer president Emmanuel Macrons parti «La République En Marche!» (LREM) mener at initiativtagerne omfatter islamister, og at disse utfordrer den franske sekularismen.

Deltagere i marsjen uttaler til Le Figaro at det er skapt en antimuslimsk atmosfære i Frankrike, og at motstanden mot sløret kamuflerer relle problemer som arbeidsløshet.

Opptoget ble møtt med ukvemsord da det passerte Place de la République, hvor kabyler demonstrerte mot militærregimet i Algerie. «Dra hjem med slørene deres, eller aksepter Frankrike som det er med sin sekularisme», lød en reaksjon.

I kjølvannet av arrangementet har en gruppe demonstranter fått kritikk for at de marsjerte i opptoget med en gul stjerne på klærne.

Blant kritikerne er noen av initiativtagerne til demonstrasjonen, men også imam ved moskeen i Bordeaux, Tareq Oubrou, som uttaler at dette er historieløst. En miljøaktivist som bar stjernen, sier at det ikke er en jødestjerne med seks tagger.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 249 til 180 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.